Prema rečima gastroenterologa Pejtona Berukima, nekoliko promena se dešava u varenju kada žvaćemo i gutamo dok stojimo.

"Prvenstveno treba napomenuti da kada stojimo i jedemo krv će se spustiti do nogu, jednostavno radi gravitacije, a to može uzrokovati smanjen protok krvi do želuca, gde je ona potrebna zbog varenja. Kao rezultat, varenje možda neće tako dobro da funkcioniše, pa možete da doživite i nadutost i probleme sa varenjem", rekao je dr Berukim i dodao da se sličan efekat javlja ako se krećete odmah nakon jela, jer tada dolazi do bržeg varenja i lošije apsorpcije nutrijenata.

Međutim, to, kako kaže, nije ništa zbog čega bi trebalo da se uzrujavate. Ako jedete dok stojite, verovatno ćete i brže žvakati i gutati, što može da dovede do nekih posledica.

Kako dr Berukim navodi, što brže jedete, veće su šanse da ćete progutati i dosta vazduha, a to dovodi do pojave gasova.

"Brzo i nedovoljno žvakanje i gutanje može da dovede do grčeva u stomaku, jer je u tom slučaju želucu potrebno više vremena da razgradi i svari hranu", navodi on.

przena hrana.png
Printscreen/ YouTube ASMR Phan 

Ako vas muči baš ovaj problem i ne možete da pronađete olakšanje, lekar savetuje da sednete kad jedete umesto da stojite i posmatrate da li simptomi prolaze.

Prednosti su, svakako, na strani konzumiranja hrane u sedećem položaju, ali lekar upozorava da je veoma važno da ne legnete čim završite sa jelom jer u tom slučaju dolazi do povećanog pritiska na želudac i javlja se osećaj pečenja u grlu ili u ustima.

"U tom scenariju je pametnije da stojite dok jedete, jer tako možete da smanjite pomenuti pritisak i posledice", objasnio je dr Berukim.

Izvor: Lepa&Srećna