Iako postoje brojni medikamenti koji vam mogu pomoći da se rešite nadutosti i konstipacije, najzdravija opcija svakako je ona prirodna.

Kako biste sprečili ili makar umanjili ove probleme, trebalo bi da u svoj jelovnik unesete određene namirnice.

Jabuke i kruške

I kruške i jabuke sadrže sorbitolom, te samim tim smanjuju tegobe koje izaziva zatvor. Takođe, sadrže puno vlakana koja su krucijalna za dobro varenje i sprečavanje zatvora.

Koštunjavo voće

Sve što ima košpice ima prirodne laksative u sebi koji pomažu učestalije pražnjenje creva. Jedan od tih laksativa je robitol koji reguliše normalan rad creva.

Suve šljive

Šljive sprečavaju zatvor i deluju kao prirodni laksativ, bilo da su sveže ili sušene. Međutim, istraživanja su pokazala da sušene sadrže malo više vlakana u sebi, te su one na prvom mestu.

Semenke

Sve semenke su pune vlakana, tako da ni sa jednima nećete pogrešiti. Na vrhu liste su svakako semenke lana koje su najefikasnije u borbi protiv konstipacije.

Takođe, trudite se da pijete što više vode i prirodnih sokova, kako biste stalno čistili i praznili creva. Hidratacija je pored ishrane i fizičke aktivnosti ključna u borbi protiv zatvora. Trudite se i da praktikujete odlazak u šetnju barem na pola sata dnevno, kako biste sprečili tegobe zatvora i nadutosti, budući da sedenje u jednom položaju i neredovna fizička aktivnost mogu izazvati zatvor.

Izvor: Lepa&Srećna