Mladi luk bogat je vitaminima i mineralima, zbog čega ga slobodno možete jesti svakog dana, čak je i poželjno.

Ima antibakterijska svojstva i štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave.

Zeleni deo mladog luka nikako ne bi trebalo da bacate jer se u njemu nalaze sastojci koji su veoma dobri za organizam.

Pred vama je pet razloga zašto je dobro svaki dan jesti mladi luk.

Štiti srce

Mladi luk je pun antioksidansa koji štiti od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Dobar je za vid

Ovo povrće štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovaj vitamin mogu patiti od noćnog slepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 odsto dnevnih potreba za vitaminom A.

Mladi luk
Youtube / Printscreen / Najbolji domaći recepti 

Jača kosti

Vitamini C i K kojima mladi luk obiluje dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K i oko 2 odsto vitamina C. I jedan i drugi važni su za gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i za lomove.

Snižava holestorol

Posebno njegov zeleni deo, koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pomaže i u regulisanju nivoa šećera.

Za lepšu kožu

Pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.

Izvor: Lepa&Srećna