Ako ste konstatno umorni razlozi mogu biti brojni: nedostatak sna, preveliki stres ali i neadekvatna ishrana. Nova studija, čiji su rezultati objavljeni u magazinu "Nutrients", potvrdila je da jedan od glavnih krivaca za jak osećaj umora mogu biti i mesne prerađevine.

Osobe koje konzumiraju svakodnevno mesne prerađevine osećaju nedostatak energije, zaključak je istraživanja.

"Ako ponekad poželite da pojedete komad slanine, to nije nikakav problem, ali ja ne bih savetovala da se jede svakog dana i da bude glavni deo ishrane. Mesne prerađevine možete zameniti celovitim žitaricama, i svakako u ishranu ubacite više voće i povrća. Na taj način organizmu obezbeđujete više energije, a smanjujete i rizik od bolesti", tvrdi nutricionistkinja Samanta Kaseti i dodaje da ćete redukovanjem mesnih prerađevina u ishrani, smanjiiti i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, ona je istakla da treba posebno biti oprezan s konzumacijom šunke jer ona sadrži veliku količinu soli, i izaziva zadržavanje vode u telu.

Prema podacima koje je iznelo američko Ministarstvo poljoprivrede, u 85 grama dimljene šunke nalazi se čak 830 miligrama natrijuma. 

Izvor: Lepa&Srećna