Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKI NAUČNIK O NOVOM LEKU ZA RAK: Dr Cmiljanović - Veliki broj kancera će biti pod kontrolom

Srpski naučnik sa svojim timom u Švajcarskoj radi na pronalasku novog leka protiv raka koji bi bio efikasan i manje štetan od hemioterapije.

 doktor Vladimir Cmiljanović o novom leku protiv raka Izvor: Screenshot / RTS

Srpski naučnik doktor Vladimir Cmiljanović sa timom i uz podršku Švajcarske traži lek koji bi bio efikasan i manje štetan od hemioterapije.

Možda će vas zanimati

Na veoma važno pitanje današnjice kako doći do efikasnog leka u borbi protiv raka odgovor pokušava da pronađe međunarodni tim naučnika, na čelu sa srpskim stručnjakom. On veruje da su na dobrom putu da pronađu lek koji bi bio efikasan i manje štetan od hemioterapije. Žele da lek ne uništava zdrave ćelije, već da ciljano uništava maligne.

"Naš naučni zadatak je da pokušamo da današnju hemioterapiju, zamenimo, da napravimo bolje terapije koje su ciljane i imunske terapije. Zašto je to bitno? Hemioterapije jednostavno ne mogu da razlikuju zdrave ćelije od kancerogenih ćelija. One uništavaju i kancerogene ćelije i zdrave ćelije", istakao je dr Vladimir Cmiljanović, hemičar za RTS, i objasnio da radi na drugoj generaciji leka protiv raka te da im je cilj da pokriju što veći broj tumora.
"Kada kažete karcinom meni kao ekspertu na tom polju, odmah je u glavi 250 različitih bolesti. Neke bolesti raka, kao što su određene vrste raka dojke, imamo pod kontrolom. Neke vrste raka uopšte nemamo pod kontrolom, jer su jake agresivne kao npr. glioblastomi ili rak pankreasa", rekao je dokor i objasnio da veruje da će u narednih 20 godina veliki broj tipova karcinoma biti pod kontrolom, kao i da će biti pronađeni lekovi za mnoge vrste, danas smrtonosnih karcinoma.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Rak

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije