Jetra ima veoma važnu ulogu, čisti i prerađuje sve materije, pa je s pravom smatraju čistačem organizma.  Zato je važno da je očuvamo zdravom i izbegavamo namirnice koje loše utiču na nju. 

Nije novost da fruktoza u prerađenoj hrani utiče na stvaranje dijabetesa tipa 2, ali istraživanje tvrde da razara i zdravlje jetre. Fruktoza je šećer koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, uključujući jabuke, višnje, mango, lubenice i kruške. Dodaje se u prerađenu hranu, kao što su kupovni sokovi, naročito gazirani, slatki mlečni proizvodi, konzervisano voće i mnogi kupovni slatkiši.

 Američko udruženje za bolesti srca (AHA) preporučuje maksimalno 6 posto dnevnih kalorija iz dodatnog šećera. Na primer, većina žena treba da unosi samo 100 kalorija (6 kašičica ili otprilike 25 grama) dodatnog šećera dnevno, a muškarci 150 kalorija (9 kašičica, odnosno 36 grama).

Određene namirnice mogu da ubrzaju proces regeneracije organizma, a lekari su kao najefikasnije izdvojili one koje sadrže sladić. Druge supstance koje popravljaju jetru uključuju karvakrol (isparljivo jedinjenje u origanu), kurkuma, korejski ženšen, vitamin E.

Izvor:Lepa&Srećna