Jak bol, glavobolja, opšta malaksalost, samo su neki od simptoma upaljenog grla. Bol može biti oštar, jak, pulsirajući, prisutan stalno ili samo prilikom gutanja.

"Važno je preduzeti mere za otklanjanje simptoma i lečenje upale sluzokože što pre, kako se upala ne bi iskomplikovala. Savremeni lekovi deluju brže od narodnih recepata. Međutim, dešava se da nekada nismo u mogućnosti da odmah odemo u apoteku. U tom slučaju, lekovi koji se nalaze u svakom domu će pomoći u otklanjanju bolova u grlu", tvrdi otorinolaringolog Natalija Bistrova.

Med

Ima snažan antibakterijski efekat, jača imuni sistem i sprečava zapaljenske procese. Da biste lečili upalu grla, potrebno je da pojedete kašiku meda svaki put kada pijete čaj ili kafu. Važno je zapamtiti da ne treba rastvoriti med u toplom napitku - na taj način će izgubiti sva svoja korisna svojstva.

So

Odličan antiseptik koji ubija bakterije i aktivno se bori protiv upale. Da biste dobili lekovito rešenje, potrebno je da razblažite kašičicu soli u čaši ključale vode. Čim se voda malo ohladi, njome ispirajte grlo.. Optimalno je da grlo ispirate šest puta na dan.

Sok od limuna

Bogat je vitaminom C i prirodnim voćnim kiselinama, koje mogu ojačati imuni sistem i uništiti patogene bakterije. "Кoktel" od čaše kuvane vode i soka od pola limuna ublažiće bol u grlu.

Soda bikarbona

Poput soli, soda bikarbona je moćan prirodni antiseptik koji brzo otklanja upale i uspešno se bori protiv bakterija. Inače, ako pomešate so i sodu u jednom rastvoru, lečenje upale grla biće dvostruko efikasnije.

Izvor: Lepa&Srećna