Uvek smo u žurbi, naročito na poslu gde često jurimo na neki sastanak ili pauzu, pa i u kupatilu kao da nemamo dovoljno vremena da se posvetimo temeljno higijeni.

Pandemija korona virusa je mnoge naterala da prestanu da peru "ovlaš" ruke, a nadamo se da je obustavljena i praksa brzinskog trljanja dlanova pod vodom, bez ikakvog sapuna. Međutim, čak i kad operu propisno ruke, uz sapun, toplu vodu i čuvenih 20 sekundi trljanja, mnogi posle naprave grešku!

Najčešći slučaj je samo otresu vodu i izađu vlažnih ruku. Verovali ili ne, na takvim rukama se bakterije šire čak hiljadu puta brže nego na osušenim. Drugi problem je što višak vode završi na podu kupatila, a onda i se i sa njega, ispravanjem, podižu opasni mikrobi, koje će - u slučaju da ste u poslovnoj zgradi - uvući centralni sistem za grejanje odnosno hlađenje.

Konačno, većini ostanu vlažni dlanovi što im zasmeta, pa obrišu ruke o odeću, čime ponište sve efekte pranja ruku.  A na njoj su upravo brojne bakterije koje ste "pokupili" u prevozu, prodavicama, napolju i samo ih vraćate na ruke. Uz to, vlažna odeća će biti još "lepljivija" za nove zarazne bacile. Zato, obavezno dobro osušite ruke pre izlaska iz toaleta - najbolje papirnatim ubrusom.

Izvor: Lepa&Srećna