Kada neko dođe u situaciju da ima visok holesterol od lekara dobije terapiju, ali i savet kako da promeni ishranu. Nova studija je otkrila iznenađujuću hranu za snižavanje visokog holesterola, a neka tvrde i da bi mogla da bude veoma efiksana. 

Visok holesterol, slično kao i visok krvni pritisak, ne pokazuje mnogo simptoma, ali nagomilavanje holesterola može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Nakon ovog otkrića mnogima je propisana terapija, ali pored toga otkrivena je da određena čokoladica može da bude jednako efikasna. 

U istraživanju “Journal of Nutrition” se navodi da je u studiju bila uključena i hrana, baš kao i čokoladica koja je u sebi imala orahe. Još ranije su orašasti plodovi bili povezivani sa pozitivnim efektima protiv holesterola, a sada je to i dokazano.

Na primer, “Heart UK” napravio je izveštaj da su orasi dobar izvor nezasićenih masti koje mogu da „drže holesterol pod kontrolom“.
Razlog zašto su ove male grickalice tako moćne je njihov sadržaj vlakana. Oraha sadrži dobre masti jer kao i drugi orašasti plodovi obiluju polinezasićenim masnim kiselinama, omega-6 i omega-3 mastima, koje povoljno utiču na zdravlje srca. Omega-3 masti poznate su kao čuvari zdravlja organizma, jer pomažu u borbi protiv upalnih procesa, i održavaju mozak, oči i srce zdravijim.

Orasi imaju nesvarljiva, biljna vlakna i jedan su od nutrijenata kojima se orasi mogu pohvaliti. Nivo vlakana u orasima je visok, i iznosi 6,7 g na količinu od 100 gr, što zapravo znači da ako pojedete porciju oraha zadovoljavate 25% svojih dnevnih potreba za unosom vlakana.
Pre nego što počnete sa ovom dopunskom terapijom konsultujte vašeg lekara.

Izvor: Lepa&Srećna