Budite se bezvoljni, slomljeni i koliko god spavali nikad se ne osećate sveže. Možda vašem organizmu nedostaje vitamin do koga je najteže doći prirodnim putem, osim ako slučajno ne živite u nekoj tropskoj oblasti. Vitamin D, poznat i kao "vitamin sunca", potpomaže rast kostiju, igra ulogu u rastu ćelija, ublažavanju upala i poboljšanju neuromuskularnih funkcija.

Naučnici tvrde da vitamin D utiče na brojne funkcije u ljudskom organizmu, od ublažavanja respiratornih infekcija i povećanja plodnosti do smanjenja rizika od raka dojki, pa čak i ublažavanja simptoma multiple skleroze.

Naše telo stvara vitamin D kada se izlaže UVB zracima Sunca, ali kako nam vremenske prilike ne idu uvek na ruku, pa u tome najčešće uživamo samo od aprila do oktobra, može se dogoditi da nam nedostaje ovaj dragoceni vitamin. Gojazni ljudi su u rizičnoj grupi jer masti rastvaraju vitamin D, kao i trudnice koje su takođe izložene riziku jer bebe povećavaju potrebu za vitaminima

Kako da znate da li vam nedostaje vitamin D?

Ako sumnjate da imate problem nedostatka vitamina D na osnovu uočenih simptoma kao što su konstantan umor ili osećaj da vas "celo telo boli", izvadite krv. Najbolje vreme za to je zimi, kada je nivo vitamina D u organizmu inače najniži. 

 Izvor: Lepa&Srećna