Pravilno funkcionisanje jetre ključno je za zdravlje. Ona čisti krv, reguliše ravnotežu hormona, proizvodi proteine, uključujući i one koji zgrušavaju krv, ima najveću ulogu u odbrani organizma od mnogobrojnih toksičnih materijala i funkciju stvaranja žuči... Brojni su uzroci oštećenja jetre: genetska predispozicija, dugotrajne bolesti jetre (npr. ciroza) i dugotrajna izloženost otrovnim supstancama. Važno je prepoznati moguće znakove oštećenja jetre kako bismo očuvali zdravlje, a sledećih pet ranih simptoma mogu ukazati na to da s jetrom nešto nije u redu

Umor

Hroničnii umor i iscrpljenost najčešći su simptomi oštećenja jetre. Posebno je važno da obratite pažnju ako se nakon višesatnog sna osećate bezvoljno i bez ikakve motivacije. Lekari to objašnjavaju niskim nivoom kiseonika u krvi i akumulacijom otpada, jer jetra ne obavlja dobro svoju funkcija prečišćavanja.

Svrab kože

Nadražena koža i svrab koji ne prolazi još su jedan potencijalni indikator oštećenja jetre. Da bi bila zdrava, koži je potrebna vlaga koja se stvara prenosom tečnosti unutar organizma. Kada telo nije adekvatno snabdeveno tečnošću, neretko se događa da koža poprimi drugačiji izgled. To uključuje crvenilo ruku ili stopala, odnosno neobjašnjive mrlje (tamne ili svetle) na određenim područjima.

Bol u stomaku

Bolovi u gornjem ili donjem desnom uglu stomaka mogu da ukažu na oštećenje jetre. Pacijenti obično osećaju probadajući bol koji se primiri kada popiju lekove. 

Mučnina ili povraćanje

Jetra je veliki organ unutar sistema za varenje, pa se bilo koje stanje jetre manifestuje i probavnim problemima. Mučnina i povraćanje često se javljaju zbog nakupljenih toksina koje jetra ne može da izbaci.

Glavobolje i nesanica

Iscrpljujuće glavobolje koje se s vremenom mogu pojačavati takođe mogu da ukažu na bolesnu jetru, kao i nemiran san i česta buđenja tokom noći.

Ako se ustanovi da imate bolesnu jetru, morate da pojačate fizičku aktivnost, imate dovoljno sna, izbegavate stresne situacije, a posebno da povedete računa o ishrani. Surutka je namirnica broj jedan za regenraiju jetre jer je bogata proteinima, vitaminima B2, B6 i B12, C i K, aminokiselinama i enzimima. Od minerala, obiluje kalijumom, kalcijumom, fosforom i magnezijumom.

Preporučuje se da se popije 2 čaše dnevno, najviše pola litra.

Izvor: Lepa&Srećna