Ugradnja stenta je vrsta kardiovaskularne operacije koja ima za cilj da otvori i proširi srčane arterije.

Upravo takvoj proceduri je bio podvrgnut Aki Rahimovski, pevač grupe "Parni valjak" koji je nedugo nakon intervencije preminuo. Kako se izvodi stentiranje i angioplastika, koja mu prethodi, i koji su rizici ovog zahvata?

Ugradnja stenta se obavlja u lokalnoj anesteziji, s tim što pacijent može biti i pod sedativima i jakim analgeticima kako bi se smanjila svaka neprijatnost. Kontrolišu se stalno pritisak, puls i saturacija kiseonika. Pomoću specijalnog balon katetera izvodi se širenje suženog ili začepljenog krvnog suda, a zatim - po potrebi - ubacuje stent. To je žičana mrežasta cevčica koja treba da održi taj krvni sud prohodnim i većina njih ostaje trajno u telu.

Na kraju ovog zahvata, krvni sud ostaje pod kompresijom još oko sat vremena kako bi se izbegla opasnost od krvarenja. Kateter sa balonom i stentom se, najčešće, uvodi u organizam u predelu prepone, lakta ili ruke. Cilj je da snabdevanje srca krvlju bude osigurano i tako smanje simptomi i rizik od pogoršanja kardiovaskularnih tegoba.

Pacijent obično odlazi kući već sutradan, uz provere vitalnih parametara i kompletnog zdravstvenog stanja. Prepisuju mu se lekovi protiv zgrušnjavanja krvi, koje mora da uzima između 3 i 6 meseci. 

Ugradnja stenta nije bez rizika.

Na mestu ulaska katetera obično se pojave samo modrice, ali nije isključena pojava krvarenja koje katkad poprimi ozbiljnije razmere. Tada je neophodna transfuzija krvi pa i hiruška intervencija. Prilikom ugradnje stenta može doći i do cepanja ili rupture arterije, zbog čega se mora hitno staviti bajpas.

Angioplastika može pokrenuti i odvajanje arterijskog plaka, pa tromb može da zapuši i kateter, a među retkim komplikacijama su i pucanje stenta, kao i srčani udar.

Izvor: Lepa&Srećna