Od brojnih navika nam zavisi dobro zdravlje, a ispijanje čaše vode pre obroka je jedna od najkorisnijih. To je mišljenje brojnih lekara, a nutricionistkinja Nurija Dijanova upozorava da ipak moramo voditi računa o nekim stvarima.

"Кada čovek popije vodu na prazan stomak, pre doručka, njegovo telo se budi, pokreću se procesi varenja, stimuliše se rad gastrointestinalnog trakta, Čaša vode svakog jutra pre obroka je dobra navika, a posebno ako se to radi redovno. Rezultat je normalizovana crevna mikroflora, koža postaje čistija, a raspoloženje se poboljšava", rekla je Dijanova napomenula je ona.

"Sa stanovišta gastroenterologije, aktivira se jedan od osnovnih refleksa - gastrointestinalni, jer unos vode na prazan stomak podstiče pokretljivost creva“, objasnila je Dajana i istakla da nema svaka vode takav efekat. 

"Da bi navika postala zaista korisna, mora se poštovati jedan važan uslov. Voda treba da bude sobne temperature, a ne hladna, posebno ako postoji sklonost ka opstipaciji, što je slučaj  u oko 80 odsto gradskog stanovništva“, rekla je ona.

"Neki ljudi vole da dodaju sok od pomorandže ili limuna u čašu vode koju piju na prazan stomak, ali to se preporučuje samo onima koji nemaju bolesti gastrointestinalnog trakta, pozorila je nutricionista.

"U prisustvu gastrointestinalnih bolesti, egzacerbacije, takva voda a posebno ako je hladna, može da izazove grčeve, bol u stomaku, može se čak razviti pankreatitis", objasnila je Nurija Dijanova.

Izvor: Lepa&Srećna