Antioksidanti su vitamini C, E i A, potom minerali bakar, cink i selen, kao i određeni enzimi. Na osnovu ovoga može se zaključiti da do oksidativnog stresa dolazi usled neravnoteže, kada postoji veća produkcija slobodnih radikala nego antioksidativna zaštitna sposobnost organizma. 

Kada želimo da naš organizam bude u balansu često posežemo za jednostavnim rešenjem, ali da li je to dobro?

Svedoci smo velikog broja čudesnih lekova koji su u stanju da izleče brojne bolesti. Da li je to stvarno tako i u kojoj meri samo promena stila života i određenih namirnica u ishrani i primena antioksidanta mogu da nas sačuvaju od bolesti ili izleče od onih koje već imamo?
Prirodni antioksidanti nalaze se u voću i povrću. Poznate su činjenice da hrana koja je bogata voćem i povrćem može preventivno da deluje na određene bolesti.

Antioksidanti mnogo znače za doprinos čovekovom zdravlju. Istraživanja su pokazala da uspešno deluju u borbi protiv srčanih bolesti, dijabetesa, artritisa, Alchajmerove bolest, pa čak i tumora.

Najbolji antioksidanti su grašak, borovnice, brusnice, artičoke, maline, kupine, šljive, jagode, brokoli, luk…

Pročitajte još i na koji načinmožete da uradite detoksikaciju organizma u samo dva koraka. 

Izvor: Lepa&Srećna