Zbog naglog i brzog širenja omikron soja, lekari upozoravaju da je zaštita od virusa korona važna kao i na samom početku epidemije.

Štaviše, skreće se pažnja onima koji su koristili obične maske sašivene od tkanine da je krajnje vreme da počnu da koriste maske nabavljene u apoteci. Među njima, posebno se preporučuju takozvane epidemiološke maske, a traženi su, konkretno, modeli KN95 i N95. Ipak, mnogi se žale kako ne mogu da plate tolike troškove i svakog dana nabavljaju novu masku.

Zato je dragocen savet doktorke Džesike Šepard iz Njujorka, koja je potvrdila da metod "papirne kese" odlično deluje. Naime, kontaminiranu masku treba staviti u običnu papirnu kesu i sačekati da prođe barem 24 sata. To, naravno, ne znači da će sama kesa uništiti eventualne viruse na površini maske, već će oni nestati zahvaljujući protoku vremena i boravku u nepovoljnoj sredini.

Ono što ne treba nipošto da radite, to je da ostavljate masku u najlonskoj kesi, jer ona zadržava vlagu i predstavlja povoljniju sredinu za viruse. Ako hoćete da budete potpuno sigurni da je maska "kao nova", ostavite je u papirnoj kesi punih 72 sata i onda je možete ponovo koristiti. Naravno, vodite računa o tome da nije oštećena i obavezno je pravilno skidajte i stavljajte.

Izvor: Lepa&Srećna