Karnozin je snažni antioksidans o kojem se sve više govori, a holivudskim zvezdama je njegova tajna odavno poznata.

Ovaj čudesni "molekul mladosti", kako ga nazivaju, otkrio je početkom dvadesetog veka ruski naučnik Vladimir Gulevič. On ga je izolovao iz mišića sisara i nazvao L-karnozin.

Tada nije ni slutio da će 100 godina kasnije njegovo otkriće nazvati "eliksirom mladosti", "tabletom protiv starosti" i tome slično. Studije svojstava karnozina su još uvek u toku, ali prvi rezultati su vrlo ohrabrujući.

L-karnozin je dipeptid koji se sastoji od aminokiselina β-alanin i histidin. To je prirodna supstanca u našem telu. Nalazi se u tkivima životinja i ljudi: najveća koncentracija je otkrivena u mišićima, srcu i mozgu.

Istraživanja sprovedena u poslednjih 10 godina pokazala su da karnozin deluje protiv starenja i na nivou ćelija i na nivou celog ljudskog tela.

Karnozin je sada prvi put testiran na ljudskim ćelijama. Kao što lako možete razlikovati stariju osobu od mladića, senilne ćelije pod mikroskopom ne mogu se "pobrkati" sa mladima. Međutim, kako je karnozin dodavan u hranljivu podlogu sa "ostarelim" ćelijama, tako su one - nakon kratkog vremena počele da se podmlađuju - kao kad cveće živne posle zalivanja.

Naravno, rezultati eksperimenata sa ćelijama ne mogu odmah da se primene i na ljude, ali postoje i studije u kojima su učestvovali dobrovoljci i kod kojih se već za osam nedelja video podmlađujući efekat karnozina.

Uz izgled koji ih je činio 5-10 godina mlađim, bili su vidno bolje raspoloženi, a njihova fizička i seksualna aktivnost odgovarala je mlađem uzrastu.

Međutim, delovanje karnozina ne svodi se samo na podmlađivanje.

On je superantioksidans širokog spektra, primećeno je da može da uspori kataraktu, suzbije upale i sprečava napredovanje hroničnih degenerativnih bolesti, ali i bolesti srca, dijabetesa, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

U pretkliničkim studijama sprovedenim na životinjama, utvrđeno je da L-karnozin ima sposobnost da usporava rast tumora: sprečava rast tumorskog tkiva i uzrokuje njegovu regresiju. Takođe, japanski naučnici još 1987. godine otkrili su da se L-karnozin može smatrati efikasnim sredstvom za smanjenje neželjenih efekata hemoterapije (L-karnozin u dozi od 1-3 g dnevno).

Izvor: Lepa&Srećna