Ekcem najčešće nastaje zbog genetskog nasleđa, nepovoljnih vremenskih uslova i češće se javlja u zimskom periodu jer hladan vazduh i vetar dodatno nadražuju suvu kožu.

Pogoršanju stanja kože dodatno doprinosi loša ishrana, pada imuniteta i stres. U zimskim mesecima, kada je vazduh napolju hladan, a prostorije suve, atopijski dermatitis se intenzivira. Da biste zaštitili svoju kožu i smanjili iritaciju, potrebno je koristiti blage, hidratantne sapune bez mirisa, ne grebati... Ekcem je vrlo lako prepoznati jer koža postaje crvena, suva, peruta se i svrbi, a njeno češanje pogoršava stanje jer može doći do pojave sekundarne bakterijske infekcije ili krvarenja.

Otežavajući faktori za pogoršanje ekcema su:
1. Toplota, znojenje, suvi uslovi
2. Emocionalni stres ili anksioznost
3. Nagle temperaturne promene
4. Izlaganje hemikalijama ili rastvorima za čišćenje kao što su neki sapuni i deterdženti, parfemi i kozmetika, vuna ili sintetička vlakna, prašina, pesak i duvanski dim.

Prilikom odabira kreme za atopijski dermatitis, važno je voditi računa da izbegavate kozmetiku koja sadrži alkohol, parfeme, parafinsko ulje, vazelin, silikone ili mnoge sintetičke sastojke. Svi oni mogu pogoršati stanje kože sa atopijskim dermatitisom. Lokalni kortikosteroidni preparati u vidu masti, krema ili losiona primenjuju se u fazama pogoršanja bolesti i u ograničenom vremenskom intervalu. Njihova jačina i vrsta, kao i dužina lečenja, određuju se prema težini kliničke slike i treba ih koristiti uz lekarski nadzor.

Izvor: Lepa&Srećna