Suv vazduh u prostorijama u kojima boravite, tople kupke i izlazak na hladnoću odražavaju se na stanje kože. Crvenilo, iritacije, posebno na licu, primećuju mnogi. Ni svrab nije redak.

Da li je koža samo ožednela, što se brzo može rešiti hidratacijom - odgovarajućim kremama, pravilnom ishranom i unosom dovoljnih količina tečnosti, ili su se razbudili ekcemi, pitanje je na koje ovih hladnih decembarskih dana i sami znate odgovor. U prvom slučaju možete pomoći sami sebi, u drugom će vam biti neophodna podrška stručnjaka.

Kako nastaju ekcemi?

- I odrasle i decu najviše pogađa atopijski dermatitis, odnosno široka grupa oboljenja uzrokovanih raznim faktorima iz okruženja. Koža reaguje suvoćom, ispucalošću i stvaranjem ekcema, a svrab koji prati ovo stanje, terajući nas na češanje, otvara put novim infekcijama.

Koji su to faktori?

- Rinitis, bronhitis i astmatični napadi mogu da probude ekceme, dokazano je da su, posebno kod najmlađih, najčešće povezani s alergijskim reakcijama disajnih organa. Mogu da budu i posledica konzumiranja određene hrane.

Kako bolest izgleda kod dece?

- Kod novorođenčadi koža se sva šareni, kod nešto starijih (od tri godine) manifestuje se u pregibima ruku u nogu. Nekada se javlja i oko očiju, što najviše uznemiri roditelje jer se deca non-stop trljaju i češu tamo gde je koža najtanja i slabo spavaju. Kapci se suše, postaju izbrazdani.

Šta je sa starijima?

- Ukoliko se mlađi pravilno leče i redovno im se zamašćuje koža, neprijatni simptomi nestaju, najčešće s pubertetom, ali koža ostaje suva. U lakšim slučajevima lečenje se posle sprovodi kortikosteroidnim kremama, u težim su neophodni antihistaminici i imunomodulatorne kreme koje prepisuje dermatolog.

Akne, ipak, ne posustaju

- Nažalost, nisu samo estetski nego pre svega zdravstveni problem. Oko tri odsto populacije ima akne i u pedesetoj, a čak 80 odsto mladih u pubertetu - od 12. do 25. godine. Genetska predispozicija za stvaranje akni je presudna. Isto tako, žene će patiti od ovog oboljenja ako im je poremećen hormonalni status ili imaju sindrom policističnih jajnika.

Kakva je klinička slika?

- Kreće se od vrlo blage (miteseri) do teške: obimni gnojni procesi i izraženi ožiljci su svakodnevica, ali se upornošću mogu eliminisati. S terapijom mora da se počne na vreme. Nekada nisu postojali efikasni preparati, danas ih je i za muškarce i za žene dovoljno, s tim što žene, ukoliko lekar ustanovi hormonski disbalans, prvo treba da koriste hormonsku terapiju. Ako to ne učine, bez obzira na terapiju za kožu, stimulisaće se stvaranje novih akni.

Rozacea je sve češća

- Izraženiji rad lojnih žlezda uzrokuje rozaceu (crvenilo lica), posebno su pogođene osobe između 30. i 40. godine svetlije puti. Na oboljenje se sumnja ako lice vidno promeni boju kad iz tople pređe u hladnu sredinu. Konzumentima alkohola takođe se neprijatno crveni lice, ali i onima koji jedu jako začinjenu hranu. Problem je što se s vremenom kapilari šire, crvenilo postaje trajno. Javljaju se i promene slične bubuljicama, nekad se uveća tkivo, nos postaje izbrazdan.

Kako se leči?

- Može uspešno da se drži pod kontrolom. U zavisnosti od stepena razvoja, treba da se koriste antibiotski kremovi, azelaična kiselina, laserski tretmani. Kod teških stanja preporučuju se imunomodulatori.

Pod kapom zimi i perut cveta

- Perut nas jako nervira, ali to je najblaža forma seboreičnog dermatitisa. Šamponi sa antimikoticima (dva puta nedeljno) mogu da pomognu s obzirom na to da se seboreja dovodi u vezu s razvojem gljivice malasezije furfur, odnosno povećanom proizvodnjom sebuma. Zapaljenje kože i svrab mogu da umanje kupke s mentolom i katranom, ali ne mogu trajno da uklone perut.

Gde se bolest još javlja?

- Zimi je ovo oboljenje izraženije. Uz lice, perutanje i svrab se manifestuju na poglavini, grudnom košu, leđima, između lopatica, nekad i oko pupka, pa čak i na preponama. Greše oni koji se zbog problema ne izlažu suncu jer ublažava hronične upalne procese. Naravno, ne sme se odustati - i terapija mora često da se ponavlja, traje dve-tri nedelje.

Obratite pažnju!

Stres, zagađenost životne sredine, ali i prekomerna upotreba kozmetičkih sredstava, često nekvalitetnih usled nedostatka novca, utiču da borba za zdraviju kožu bude svakodnevna. Spas ne tražite u nanošenju debelih slojeva krema: koža može da se zatvori, smanjuju se njene odbrambene moći.

Prolazni problemi

U prva tri meseca života velike površine kože beba može da zahvati seboreični dermatitis. Izgleda dramatično, sreća je što je to prolazna vrsta ekcema. Uglavnom se povlači tokom četvrtog meseca, pa se retko prepisuju antimikotici.

Alergija na zimu

Ako počne da vas muči koprivnjača svaki put kada izađete na hladnoću i traje danima, doktor će vam prepisati antihistaminike. Ne rešite li problem, sistematska kortikosteroidna terapija (pod stalnom kontrolom) može da bude rešenje. Problem je uporan, traje godinama.

Tekst: Branka Mitrović

Izvor: Kurir