Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SKAČE ŠEĆER KOD ZDRAVIH LJUDI: 1 vrsta DORUČKA može biti vrlo opasna

Skokovi šećera u krvi mogu biti opasni i kod ljudi koji nemaju dijagnozu dijabetesa.

 hrana od koje skace secer u krvi Izvor: Shutterstock , Youtube / Barry Lewis

Nivo šećera u krvi, naročito kod onih koji se smatraju zdravi, varira mnogo više nego što to može da otkrije tradicionalno praćenje povremenom laboratorijskom analizom.

Možda će vas zanimati

Te varijacije karakterišu skokovi glukoze - rapidno povećanje nivoa šećera u krvi - obično pošto pojedemo neku specifičnu hranu, a najčešće se pritom misli na ugljene hidrate.

"Mnogi ljudi funkcionišu sa ovakivm skokovima šećera i nisu ih čak ni svesni", objašnjava dr Majkl Snajder, profesor na Univerzitetu Stanford. "Međutim, ako se oni često dešavaju, mogu da predstavljaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i moguće je da se razvije i insulinska rezistencija. A ona je uobičajen predznak dijabetesa."

Prema rečima dr Snajdera, primećeno je da mnogi ljudi koji misle da su zdravi teško regulišu nivo glukoze, čak toliko problematično kao da imaju dijabetes, a da toga uošte nisu svesni.

Istraživanje na ovom univerzitetu je pratilo skok glukoze posle tri vrste doručka koje su ponudili ispitanicima - na meniju su bili činija kornflejksa s mlekom, sendvič sa puterom od kikirija i proteinska pločica.

Možda će vas zanimati

Pokazalo se da je kornflejks izazvao najjači skok šećera u krvi, pa dr Snajder kaže da to nije doručak koji bi on preporučio. Ostavlja rezervu u ovom tumačenju, naravno, zbog činjenice da ne reaguje svaki organizam isto na sve ugljene hidrate.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije