Za orahe se govori da su supernamirnica, koja je toliko deltovorna na zdravlje da može da produži život. Bogati su antioksidansima, koji sprečavaju oksidativna oštećenja, odlični su izvori omega-3 masnoća važnih za dobro zdravlje srca i krvnih sudova. Pošto sadrže brojne vitamine, stručnjaci preporučuju da se u jesenjem i prolećnom periodu u ishranu uključe orasi.

Sadrže proteine koji poboljšavaju rad creva, pružaju organizmu energiju, a sadrže i vitamin E koji je sposoban da se odupre oksidativnim procesima u organizmu.

Sadrži omega-3 masne kiseline koje mogu da pomognu onima koji pate od migrene. Dovoljno je 30 grama na dan kako biste pomogli svom zdravlju, a nutriconista Artem Leonov otkriva koji je najbolji način da iz oraha izvučete sva korisna svojstva. Prema njegovim rečima orahe, kao i sve orašaste polodove pre konzumacije treba potopiti u vodu. 

"Potopite ih preko noći jer na taj način poboljšavate apsorpciju vrednih supstanci sadržanih u njima.  Ako orah okrepite vodom, svi mikro i makro elementi postaju aktivni i dostupni organizmu“, rekao je Leonov.

On je dodao da  zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i proteina, orasi efikasno održavaju nivo šećera, štiti od gubitka snage i energije tokom dana, te i da njihova konzumacija blagotvorno utiče na stanje kardiovaskularnog sistema.

 Izvor: Lepa&Srećna