Brojna istraživanja su pokazala koliko su orašasti plodovi korisni za organizam, ali ipak ne znaju svi koliko je ovo voće zaista korisno za zdravlje. Orašasti plodovi (orah, lešnik, pistaći, indijski i brazilski orah) bogati su različitim hranljivim materijama.

Ove namirnice sadrže proteine, rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, vitamin E, folnu kiselinu, minerale poput magnezijuma, bakra, kalijuma i selena, koji igraju važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju različitih telesnih sistema. Lekari otkrivaju i koje druge zdravstvene koristi koštunjavo voće donosi.

Smanjuje krvni pritisak

Redovna konzumacija indijskog oraha povezana je sa nižim vrednostima krvnog pritiska, govore rezultati studije koja je objavljenja u časopisu "Current Developments in Nutrition". Detaljna analiza kliničkih ispitivanja pokazala je da uključivanje indijskog oraha u ishranu može poboljšati vrednosti gornjeg i donjeg krvnog pritiska, ali i smanjiti nivo triglicerida.

Poboljšava zdravlje srca
Lešnici su bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje snižavaju nivo lošeg i povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi. Kao krajnji rezultat, konzumiranje lešnika barem četiri puta dnevno može da vas zaštititi od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti i potencijalnih opasnosti koje se odnose na srce.

Smanjuje nivo holesterola

Ako jedete indijski orah svaki dan umesto užine sa visokim sadržajem ugljenih hidrata vaš organizam će vam biti večno zahvalan. Na taj način, takođe utičete na nivo holesterola u krvi.

Reguliše nivo šećera u krvi

Indijski orah sadrži nezasićene masne kiseline koje blagotvorno utiču i na dijabetes. One doprinose snižavanju nivoa triglicerida i štite organizam od daljih komplikacija povezanih s visokim nivoom šećera i holesterola. Svakodnevnim konzumiranjem indijskog oraha znatno se smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Nije tajna da hrana može da uspori starenje organizma, pa ako ne želite da se na vašem licu i telu previše vide tragovi godina,  nakon 50. u svoj jelovnik obavezno uvrstite koštunjavo voće.

Izvor: Lepa&Srećna