Doručak poboljšava opšte zdravlje i ubrzava metabolizam, a istraživanja pokazuju da ćete verovatno tokom dana sagoreti više kalorija nakon što ste doručkovali, dok je preskakanje doručka povezano sa sagorevanjem manje kalorija. Namirnice koje biramo za doručak utiču na količinu energije koju imamo ali i raspoloženje.

Zato nutrcionisti predlažu da obrok kojim započinjemo dan bude miks korisnih namirnica, odnosno salata od jaja, sira, oraha, paprike, brokolija ili kelja. Samo jedno jaje ima i oko osam grama proteina potrebnih skoro svemu u našem telu: koži, krvi i kostima. Proteinima je potrebno više vremena da se svare nego ugljenim hidratima, pa smo nakon konzumiranja jaja duže siti.

Ova moćna kombinacija namirnica sadrži brojne vitamine, ima malo masti, a što je manje poznato, a jeste važno,može uticati na podizanje rasploženja.

Do ovih zaključaka došli su američki lekari koji su analizirali vezu između psihoemocionalnog stanja i unosa ugljenih hidrata kod više od 80 učesnika. Istraživanja, dokazuju da zeleno povrće održava moždane vijuge u dobrom stanju, i zato je preporuka da ga jedemo svakog dana.

Salate mogu biti korisne ako ih jedete za doručak umesto peciva i namirnica koje sadrže šećer jer sprečava nastanak hroničnih bolesti.

Izvor:Lepa&Srećna