Polako, ali sigurno, jesen "kuca na vrata", a sa njom i sezonske prehlade. Zato je jako važno da povedemo računa o zdravlju, a o ishrani posebno. Hranjiv i uravnotežen obrok opskrbiće organizam vitaminima, energijom, a nutriconistikinja Natalija Кruglova savetuje koje namirnice treba uvrstiti u jesenju ishranu.

Voće i povrće

Izvori vitamina i različitih enzima potrebnih tokom sezonskih bolesti su voće i povrće. Prema tome, ishrana svake osobe treba da sadrži najmanje 500 grama voća i povrća dnevno.

Nutricionistkinja preporučuje konzumiranje sezonskog voća, poput šljiva, jabuka, breskvi i kajsija, koje su u tom periodu bogatije vitaminima i mineralima. Redovna konzumacija ovih namirnica odlična je prevencija sezonskih prehlada.

Ugljeni hidrati

Glavna stvar je da jedete uravnoteženu hranu: ne zanemarujte pravilnu, zdravu hranu i izbegavajte brzu hranu. Jedino što našem telu dodatno treba na jesen su složeni ugljeni hidrati: žitarice, hleb od žitarica, testenina, meso, riba i  mlečni proizvodi.

Vitamin D

Nutricinisti upozoravaju na jednu grešku koju često pravimo tokom jeseni i zime - ne unosimo vitamin D. On utiče na brojne funkcije u ljudskom organizmu, od ublažavanja respiratornih infekcija i povećanja plodnosti do smanjenja rizika od raka dojki, pa čak i ublažavanja simptoma multiple skleroze.

Naše telo stvara vitamin D kada se izlaže UVB zracima Sunca, ali kako nam vremenske prilike tokom jeseni ne idu na ruku, jedini način da ga nadoknadimo jeste unos suplemenata.

Izvor: Lepa&Srećna