Rezultati najnovijih kanadskih istraživanja govore da ishrana sa malim udelom masnoće nema nikakve veza sa rizikom od prerane smrti. Iako dnašnji lekari imaju skroz suprotno mišljenje po pitanju ove teze i upućuju da je smanjeno korišćenje masti preporučljivo. 

Rezultati objavljeni u časopisu "Lanset" pokazuju da su ljudi, koji su izbacili masnoću iz ishrane, živeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i mleko. Naime, u studiji je učestvovalo 135.000 ljudi iz 18 zemalja sveta, a rezultati do kojih su naučnici došli su iznenađujući.

"Već decenijama su smernice zdrave ishrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, iako su svakom organizmu potrebne kako bi normalni funkcionisao. U masnoćama se nalaze vitamini i esencijalne kiseline koje imaju veoma važnu ulogu za naš organizam. Kada unos masnoća smanjite na najniži nivo, lišavate organizam svih tih važnih minerala", rekla je naučnica na Univerzitetu "MCMaster" dr Mašid Degan.

Pored toga ona je istakla da smanjen unos zasićenih masti, kojih u velikoj meri ima u mlečnim proizvodima, povećava rizik za preuranjenu smrt čak za 13 odsto, dok konzumiranje veće količine masnoće smanjuje taj rizik za 23 odsto.

Naučnici su istakli da dozirano korišćenje zasićenih masti, u vidu sierva, mleka ili pavlake, znatno utiče na zdravlje organizma. Stoga, nemojte da izbacujete ove proizvode skroz iz ishrane, već ih pravilno rasporedite tokom dana ili nedelje kako biste očuvali svoje zdravlje.

Izvor: Lepa&Srećna