Tuširanje, masiranje alkoholom, lekovi protiv bolova i drugih simptoma infekcije ... svima su nam dobro poznati ovi načini skidanja visoke temperature kod kuće, koji se prenose generacijama. Ma koliko bilo neprijatno tuširanje zbog groznice koja nas lomi dok tomplomer meri 39 ili 40 stepeni Celzijusovih, najčešće njemu pribegavamo jer momentalno rashladi zagrejano telo. Međutim nekako je uvek ostajalo nejasno koja je to temperatura vode koja će dati najbolje rezultate?

Neki će reći samo hladna voda, neki mlaka ili ipak topla. Tu se odmah javlja još jedna dilema – koliko dugo treba izdržati pod tušem? Odgovore na ova pitanja nam daje doktorka Irina Radošević, lekar opšte prakse.

 "Virusne infekcije praćene temperaturama kažu nam da je imunitet pao i ove infekcije po nekom pravilu, ne izazivaju visoku temperaturu. Tada morate da ojačate svoj imunitet i da se izborite sa virusom. Kod bakterijskih infekcija stvar je drugačija, temperatura može da bude visoka, pa je treba obarati ukoliko pređe 39 stepeni kod odraslih. Tuširanje, naravno može da pomogne. Najvažnije je da slušate svoj organizam i radite ono što mu prija. Nikako ne treba šokirati organizam tuširanjem na primer, hladnom vodom. To nema efekta" – kaže dr Irina Radošević.

Mlaka voda

Groznica koju osećamo kada imamo visoku temperaturu ume da poremeti naš osećaj za toplotu, pa tako iako gorimo od temperature, nama je hladno. Zato smo skloni da se previše utopljavamo.

"Pokrijte se, naravno, ali ne preterujte. Obucite pamučnu odeću, pokrijte se ćebetom ako vam prija. Nema potrebe da drhitite od hladnoće. Isto važi i ako odlučite da visoku temperatiru skinete pod tušem. Voda mora da bude mlaka – odnosno samo par stepeni niža od teperature tela. Lagano se masirajte tušem po telu i glavi, ostanite pod mlazem vode od pet do deset minuta i onda lezite. Čajevi, supe, voda, sokovi… Pijte puno tečnosti.

Postupak ponovite koliko god mislite da će vam prijati. Ne zaboravite – mlakom vodom. Jer, ako napravite preveliku razliku u temperaturi tela i vode kojom se tuširate, bukvalno ćete šokirati organizam. Temperatura treba polako da „odlazi“ i kroz vodu kojom se tuširate. Takođe, soba u kojoj boravite ne treba da bude pretopla. Otvorite prozore na nekoliko minuta, proluftirajte, rashladite stan", savetuje dr Irina Radošević.

A pošto je groznica usled temperature veoma neprijatna, nekome tuširanje ne pada na pamet. Naša sagovornica kaže da alternativa mogu da budu su mokri peškirići koje ćete stavljati sebi kao obloge na čelo ili vrat.

"Voda i u peškirićima treba da bude mlaka, ako je previše hladna – drhtaćete. Slušajte svoje telo, radite ono što mu prija. Ukoliko se previše utopljavate, videćete da to nema efekta, sve vam je više hladno", kaže dr Irina Radošević.

Izvor: E-klinika