Voće i povrće je izvor velikog broja vitamina, moćnih antioksidanata, minerala, proteina i valakana. Za vas smo izdvojili 10 najboljih namirnica koje su u trenutno u sezoni i kojima možete popraviti svoje zdravstveno stanje, a rado ih preporučuju i nutricionisti.

Rukola

"Sezona rukole je od proleća do ranih letnjih meseci i sadrži oko osam puta više kalcijuma, pet puta veću količinu vitamina A, C i K, kao i četiri puta više gvožđa u odnosu na tradicionalnu zelenu salatu" - kaže nutricionista Kit Kantor.

Šljive

U kasno proleće dolaze nam prve šljive, što je odlično jer naučnici tvrde da šljive pojačavaju sposobnost tela dfa apsorbuje gvožđe, koje je povezano sa visokim nivoom vitamina C, a uz to su i bogate antioksidantima. Ukoliko se konzumiraju redovno, šljive povećavaju imunološku funkciju. Kantor savetuje da ih dodate na picu zajedno sa kozjim sirom, čak i pečene u toplom desertu.

Rabarbara

"Rabarbara je voće koje je dostupno skoro cele godine, a prava sezona je zapravo rano proleće" - kaže Kantor. Izgledom podseća na celer, iako je crvene boje, a koristi se kao prirodni zaslađivač ili u kombinaciji sa drugim voćem. Odličan je izvor antioksidanata i vitamina, kalcijuma i luteina, koji imaju bezbroj pozitivnih dejstava u vezi sa kožom i očima.

Zeleniš

Iako se uglavnom koriste da ukrase skupa jela luksuznih restorana, ovo sitno zeleno povrće važno je za kožu i oči, jer sadrži vitalne materije, uključujući vitamine K, C i E, kao i lutein i beta karoten. "Koristite ga umesto zelene salate kako biste imali zdraviji obrok" - preporučuje Alpert.

Kombuha

"Ovaj fermentisani čaj povezuje se sa stimulacijom imunog sistema i poboljšava varenje i funkciju jetre" - kaže Alpert. Sve je popularniji, a nutricionisti ga preporučuju umesto kafe.

Klice

Pozitivna dejstva na zdravlje raznih klica svima su poznata, ali napomenućemo da bi ih trebalo dodati u salatu, zbog boljeg ukusa i više hranljivih materija. "Velika količina vlakana i vitamina A, B kompleksa, C i E povećava energiju, što može dovesti do mršavljenja" - kaže Kantor.

Aloje vera

"Sok Aloje vere ima pročišćujuća dejstva koja poboljšavaju proces varenja, a može dovesti i do smanjenja nivoa šećera u krvi" - objašnjava Alpert. Dodajte sok aloja vere u jutarnji šejk, da biste dobili slađi napitak koji se lakše pije.

Hlorofil

"Ovaj molekul je odgovoran ta zelenu boju biljaka, ali je takođe važan za zdravlje našeg krvotoka, jer pomaže telu da proizvede crvena krvna zrnca i reguliše protok kiseonika" - ističe Alpert. Možete ga uneti kroz tamno zeleno lišće povrća, uključujući kelj, rukolu i blitvu. Takođe, može se kupiti i u tečnom stanju od kojeg se pravi bezalkoholni koktel od hlorofila. Pomešajte sa sodom i dodajte sveže voće.

Nar

Nar je hipoglikemijsko voće, što znači da nema negativan uticaj na nivo šećera u krvi. "Pokazalo se da jedinjenja iz nara imaju pozitivan efekat na krvne sudove, smanjuju rizik od srčanog udara i visokog krvnog pritiska" - objašnjava Kantor.