Za razne dijete danas se piše da su "medicinske", ali zapravo ne postoji jedan režim ishrane koji bi odgovarao svim pacijentima.

Kada žele da prepišu neku dijetu, lekari uvek uzimaju u obzir prirodu bolesti i ograničenja koja nameću tegobe svakog čoveka konkretno. Navodimo neke od najčešćih medicinskih dijeta.

Kardiološka dijeta

Kardiološka dijeta ima nizak procenat masnoće i soli i preporučuje se kardiološkim bolesnicima. Manje od 30 odsto kalorija treba da dođe iz masnih namirnica, prženja hrana i kofein nisu dozvoljeni. Od mesa, preporučuju se ona sa niskim sadržajem masti.

Tečna dijeta

U ovoj dijeti su dozvoljeni proceđeni sokovi, od kojih se ne nagomilavaju ostaci u sistemu za varenje. Uzimaju se isključivo tečnosti na sobnoj temperaturi, a lekari prepisuju ovakvu ishranu pre nekih ispitivanja, kao i posle operacija.

Dijabetičarska dijeta

U dijabetičarskoj dijeti su ograničene namirnice bogate ugljenim hidratima, proteinima i masnoćom. Precizne količine i izbor zavise od kalorijskog nivoa, a on se određuje na osnovu godišta pacijenta, njegove građe (visine, težine) i fizičke aktivnosti koju redovno praktikuje. Nisu dozvoljene namirnice sa koncentrisanim šećerom, već samo zamene za šećer.

dijabetes kontrola krvi  freepik.jpg
Foto: Freepik

Dijeta sa kašastim sokovima

Dijeta sa kašastim sokovima se prepisuje onima koji imaju problema sa žvakanjem, gutanjem ili varenjem čvrste hrane. Često se preporučuje i kao prelazni tip ishrane između tečne dijete i čvrste hrane.

Dijeta bogata vlaknima

Dijeta bogata vlaknima je veoma korisna za osobe koje pate od zatvora, hemoroida i divertikuloze. Pomaže i kod iritabilnog kolona koji izaziva dijareju, konstipaciju, bolove i grčeve u stomaku. Mnogi lekari smatraju i da je korisna ako neko ima dijabetes i visok holesterol. Ako želite da praktikujete ovu dijetu, dodajte u svoju ishranu sveže voće i povrće svakog dana i jedite više zrnevlja, orašastih plodova i mahunarki.

kinoa salata.jpg
Foto: Shutterstock

Dijeta protiv masnoća i holesterola

Ako imate previše masnoća ili holesterola u krvi, lekari preporučuju da ukupna količina masti u hrani ne pređe 50gr dnevno. To znači da treba smanjiti količinu putera, ulja, margarina, izbaciti masna mesa, jake kolače, testa.

Dijeta s malo proteina

U ovoj dijeti je smanjen unos mleka, mesa, skroba i povrća bogatog skrobom. Dozvoljeno je između 20 i 60gr proteina dnevno.

Dijeta bez soli

Ova dijeta podrazumeva da u dnevnom unosu ne bude više od 2gr soli. To znači da se ne dodaje so tokom pripreme jela, a namirnice bogate solju, kao što su slanina ili kobasice, nisu uopšte dozvoljene. Za začinjavanje hrane koriste se samo biljni začini.

Dijeta bez koncentrovanog šećera

U ovoj ishrani su zabranjeni prosti ugljeni hidrati ili rafinisani šećeri. To znači da nisu dozvoljeni ni med, razni sirupi, melase, džemovi. Ne jedu se kolači i pite, ne piju se zaslađena pića.

Pire dijeta

Kašasta dijeta se često naziva i pire dijeta, jer sva hrana treba da bude konzistencije pire krompira. Zahvaljujući tome, ona se lakše guta i manje je žvakanja. Ukoliko lekar drugačije ne naglasi, ova hrana sme da bude začinjena.

Bubrežna dijeta

Za bubrežne bolesnike, u dijeti se ograničava količina natrijuma, fosfora, proteina a nekad i tečnosti.

Laka dijeta

Laka dijeta se prepisuje onim pacijentima kojima treba olakšati varenje, a lekar će naglasiti da li hrana treba da bude i bez začina. U principu, treba ograničiti količinu masnoća i vlakana u jelima. Takođe, zabranjen je i kofein.

Pročitajte i jelovnik za bazičnu medicinsku dijetu za koju mnogi pogrešno veruju da je propisana na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, poznatoj kao VMA.

BONUS VIDEO:

00:41
Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih 2 Izvor: TikTok/mrvaughntrainor

Tekst: Lepa&Srećna / J.G.