Mesečarenje i pričanje u snu izgleda kao bezazlena stvar, ali to nije uvek tako. Pored toga što izaziva strah kod drugih koji prisustvuju ovoj pojavi, može da dovede i do povreda ili sličnih problema. Keren Li je doktorka neurologije i dugo se bavila parasomnijom.

"Mnoge ove aktivnosti su na prvi pogled komične, ali kada shvatite kako mozak zapravo treba da funkcioniše tokom sna, videćete da situacija možda i nije tako bezazlena", istakla je Karen.

Do snevanja dolazi kada mozak uđe u REM fazu sna, četvrtu fazu ciklusa spavanja. Pojavljuje se jedinstveni obrazac, pri čemu su svi mišići u telu paralizovani, osim onih koji omogućavaju kretanje dijafragme, kako bi se kontrolisalo disanje, i mišića očiju koji se trzaju napred-nazad u horizontalnom pravcu.

Zašto dolazi do hodanja ili pričanja u snu?

Tačan uzrok parasomnije ostaje misterija, ali stručnjaci su otkrili neke od nejnih najčešćih okidača:

  • nepravilan raspored spavanja
  • nedostatak sna
  • stres
  • alkohol ili droga
  • ambijentalno svetlo
  • zvuk

"Često čujem da ljudi izađu u dvorište tokom noći ili pojedu parče torte u kuhinji, a da nemaju pojma kako su uopšte dospeli tamo", istakla je Li. "To može da bude izuzetno opasno, jer može da se desi da osoba padne iz kreveta, odluta na ulicu ili pojede nešto nejestivo, kao što je opušak cigarete", nastavila je.

"Zamislite da vozite automobil i da s vremena na vreme zaspite, a sve vreme držite nogu na papučici gasa. Viđala sam ljude koji doživljavaju ovakve snove i završavaju u hitnoj, sa frakturama lobanje ili slomljenim kostima", opisala je doktorka.

Kako se leče ovi problemi?

Nedavne studije su naglasile opasnost ovakvog ponašanja i povezali ga sa oblikom demencije i Parkinsonove bolesti. Neurolozi, da bi započeli lečenje, najpre moraju da konkretizuju problem i isključe mogućnost da postoje i drugi poremećaji.

Najčešće se savetuje da se popravi raspored spavanja, smanji stres i ne menja mesto spavanja često. Ponekad se prepisuju i lekovi, a važno je i da se osoba kloni alkoholnih pića i cigareta.

Pogledajte i koji su najčešći uzroci nesanice.

BONUS VIDEO:

Nesanica povezana sa teškim oboljenjima: Poslušajte šta stručnjaci kažu o tome Kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.