Za nedostatak vlakana u telu odgovorna je neadekvatna ishrana, a evo koje opasne bolesti prete, piše Lepa & srećna.

Stručnjaci ističu da svaki čovek dnevno treba da unese najmanje oko 30 g namirnica koje su bogate vlaknima. Ako redovno konzumirate hranu koja sadrži vlakna, istraživanja ističu da možete smanjiti rizik od srčanog udara, dijabetesa i različitih bolesti srca i creva. Simptomi koji se javljaju kod nedostatka najčešće su loša probava, otežano varenje, čvrsta stolica, bol u stomaku, nadutost i gasovi.

Najbolji lek za prevenciju od nedostatka vlakana je adekvatna ishrana, a stručnjaci predlažu 4 koraka do ravnoteže u telu i dovoljnu količinu neophodnih vlakana. Prvo, za doručak jedite žitarice bogate vlaknima sa mlekom ili vodom, a preporučuje se da izbegavate beli hleb, već da jedete integralni od celog zrna. Takođe, pečeni ili kuvani krompir je dobar izvor vlakana, a za užinu jedite sveže ili suvo voće. Hrana bogata vlaknima je dobra i za dijetu, podstiče varenje, ubrzava metabolizam i čini da duže budete siti.

DA LI JE RAK PROSTATE IZLEČIVA BOLEST: evo koliko može da se živi sa ovim oboljenjem

Simptomi raka prostate uglavnom se ne ispoljavaju sve dok tumor ne poraste i počne da ugrožava mokrenje, piše Lepa & srećna.

Prvi znak za karcinom prostate jesu problemi tokom mokrenja, na primer, otežan početak i kraj mokrenja. Takođe, kao simptomi javlja se često mokrenje, pojačano mokrenje tokom noći i krv u urinu. Inače, ovo je najčešći vid karcinoma koji se javlja kod muškaraca, a mnogi se pitaju da li je ova bolest izlečiva?

Lekari otkrivaju da je skoro nemoguće izlečiti karcinom prostate u naprednom stadijumu. Ali, određena terapija može pomoći da se karcinom drži pod kontrolom, često i po nekoliko godina. Terapije mogu da ublaže simptome, ali sve zavisi kako će organizam pacijenta prihvatiti terapiju i da li se karcinom proširio.