Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike u ponoć je počeo Veliki ili Časni post, koji traje sedam nedelja i najavljuje najveći hrišćanski praznik - Vaskrs. Za normalno funkcionisanje organizma neophodno je da unosimo proteine i tokom posta.

Koliko nam je proteina potrebno na dnevnom nivou, zavisu od telesne mase. Po kilogramu telesne mase neophodno je 0.9 grama proteina. Tako će čoveku od 80 kg bili potrebna količina od 72 grama proteina dnevno.

Poznato je da su meso, jaja i mlečni proizvodi komplentni proteini što znači da sadrže sve esencijalne aminokiselina, a kako ova hrana nije dozvoljena tom posta nutricionista Darija Rusakova da proteine unosimo kroz orašaste plodove, žitarice i mahunarke jer su to najbolje zamene za meso tokom posta. 

"Naše telo koristi protein da gradi i regeneriše tkiva (posredstvom ćelija od kojih su sastavljene). Protein je i glavni gradivni element kose i noktiju, a jako je važna i njegova uloga u izgradnji mišića, hrskavica, kože, pa i kao sastavnog dela krvi. Zato je jako važno da proteini budu zastupljeni u ishrani", tvrdi doktorka i ističe da je raznovrsna ishrana preporučjiva.

orasi 2-min.jpg
Shutterstock  

"Meso možete zameniti mahunarkama, žitaricama, orasima. Preporučljivo je jesti što raznovrsnije. Uključite, pored biljnih proteina, i dijetalna vlakna, jer doprinose dobrom radu creva. Namirnice koje su bogate biljnim proteinima ne sadrže holesterol, ali nisu sasvim potpune, za razliku od životinjskih, jer ne sadrže sve esencijalne aminokiseline. Ali za period verskog posta mogu postati skoro potpuna zamena“, zaključila je nutricionistkinja. 

Turšiju, kisele krastavce i kupus možete koristiti, ali u doziranim količinama zbog gasova i nadutosti koji se mogu javiti. U kombinaciji sa posnom hranom, turšija, i kisela zimnica mogu izazvati i probleme sa varenjem ukoliko nisu spremljene na biološki način (so i voda). Koristite svež kupus, šargarepu, praziluk, brokoli i svo sezonsko sveže povrće. Odlična stvar mogu biti krompiri iz rerne, bez ili sa jako malo ulja. Takođe se preporučuje da krompir barite, kao i svo ostalo povrće.

Ne treba zaboraviti da post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, već pre svega od loših misli, želja i dela.

Izvor: Lepa&Srećna