Osećaj pečenja pri mokrenju najčešći je simptom urinarne  infekcije ili upale mokraćne bešike. Najčešći uzrok problema kod žena je zaraza bakterijama koje stignu iz debelog creva, kroz uretru, sve do bešike. Kod mušakraca, problem je sve što ograničava normalan tok urina, poput uvećane prostate.

Lečenje infekcije bešike često uključuje antibiotik, ali i sam pacijent može mnogo toga da učini kako bi se stanje što pre smirilo.

Pre svega je potrebno da se poveća unos tečnosti. Time se čitav sistem "ispira", a mokraća razređuje. Treba piti nezaslađene tečnosti, na primer, vodu ili samo ceđeno voće.

Izbegavajte alkoholna pića, kao i ona koja nemaju alkohola, ali su kisela ili gazirana. Recimo, sok od pomorandže ne treba konzumirati dok traju tegobe.

termofor na ledjima.jpg
Shutterstock  

Može da pomogne i alkalizacija mokraće. Da biste to postigli, uzmimajte sodu bikarbonu razmućenu u vodi - jedna kašičica (5 gr) na jednu čašu vode. To treba piti dva do tri puta dnevno.

Ukoliko osećate i bol, mogu da pomognu Paracetamol ili Brufen. Prijaće i topao termofor pritisnut na donji deo leđa. Pacijent treba da odmara što više. Ako se tegobe nastave duže od 2-3 dana, obavezno se treba javiti lekaru.

Tekst: Lepa&Srećna