Uskršnji post ove godine počinje 27. februara (ponedeljak) i traje do 15. aprila (subota). Ovo je pokretan post i najvažniji je posni period u toku godine.

Njegov osnovni zadatak je da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog, te se u vreme ovoga posta uzdržavamo od mesa, jaja, sira, mleka, i ostale hrane sa životinjskim masnoćama.

Crkva
Shutterstock  

Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika (22. mart), dok se riba može koristiti samo na Blagovesti (7. april) i Cveti (9. april). Svim ostalim danima posti se "na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom.

Prva tri dana prve nedelje Velikog uskršnjeg posta poste se posebno strogo. To isto važi i za poslednju nedelju posta koju postimo "na vodi", osim Velikog četvrtka (13. april) kada je dozvoljeno ulje i vino.

Na Veliki petak (14. april) se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok "na vodi". Takođe, strogo se posti i na Veliku subotu (15. april), kao jedinu posnu subotu u toku godine.

sto za uskrs  ourlittleaussiehouse.jpg
Instagram / ourlittleaussiehouse 

Ne treba zaboraviti da post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, već pre svega od loših misli, želja i dela.

Post je veoma važan za duhovni i telesni život, to je vreme kada se u svemu pronalazi mera i prvi je korak na putu spasenja. Bez duhovnog posta, kažu sveštenici, sam telesni post Bog ne prihvata. Post najpre ima duhovni smisao i on je organski povezan sa celokupnim duhovnim životom.

Tekst: Lepa&Srećna