Laksativi su namenjeni za lečenje zatvoraili brzu medicinsku pomoć kod nekih stanja, a nipošto se ne smeju koristiti za mršavljenje. Mnogi ljudi pogrešno veruju da će, uzimanjem laksativa, sprečiti da telo dobije određeni broj kalorija iz hrane, što je potpuno neefikasna ideja za dijetu. Pritom, može da dovede i do vrlo teških posledica.

Zbog pražnjenja creva, nakon laksativa se mnogi osećaju "lakše". Ipak, to je samo trenutni i vrlo subjektivan osećaj. Često je, uz stolicu, izazvan i gubitak vode, a može doći i do brojnih proliva.

Osim dijareje, laksativi mogu da izazovu i gubitak elektrolita, što za posledicu ima malaksalost i poremećaj srčanog ritma. U teškim slučajevima, to može čak da dovede i do stanja opasnih po život.

Neke vrste laksativa stimulišu mišićne kontrakcije čime se poboljšava kretanje stolice kroz debelo crevo. Ako ih uzimate duže i češće, možete doći u stanje zavisnosti od njih. Kao teška posledica, javlja se i prestanak spontanog kretanja hrane kroz creva. Zato laksative uzimajte isključivo uz nadzor lekara i po njegovoj preporuci.

Izvor: Lepa&Srećna