Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO ZAUSTAVITI PROLIV: Hrana, pića i lekovi protiv dijareje

Akutni proliv obično traje dan-dva i pomaže redukovana ishrana. Za hroničnu dijareju, neophodni su lekovi.

  Izvor: Youtube / ToHealth, Youtube / Lauren Goslin

Proliv se najčešće lako leči, pa čak i prolazi brzo bez ikakve terapije. Tečne stolice mogu biti uzrokovane nekim stomačnim virusom, prehladom ali i pokvarenom hranom. Da biste pomogli organizmu da se izbori sa ovom tegobom, prilagodite svoju ishranu.

Možda će vas zanimati

Pijte mnogo tečnosti, što osim vode uključuje i sokove i bistre supe. Izbegavajte kofein i akohol.

Hranu počnite da uzimate tek kad se rad creva koliko-toliko normalizuje. Neka to prvo bude polučvrsta hrana sa što manje vlakana - prepečeni hleb, bareni pirinač, eventualno barena piletina kao i kaša od kuvane jabuke.

Nemojte neko vreme jesti ni mlečne proizvode ni masnu hranu. Izbegavajte jake začine i namirnice sa mnogo vlakana.

Možda će vas zanimati

U apoteci možete kupiti preparate protiv dijareje koji se daju i bez recepta, kao što je loperamid ili bizmut-subsalicilat. Oni će smanjiti broj tečnih stolica.

Veoma koristan može biti i aktivni ugalj, s tim što možda ipak treba sačekati bar jedan dan da bi se tačno procenilo šta je uzrok prolivu. Ako se zaključi da je u pitanju iritacija hranom ili stomačni virus, uzmite jednu kapsulu aktivnog uglja, pa zatim nemojte uzimati ni hranu ni piće. Nakon četiri sata uzmite i probiotik. Nemojte ponavljati ovaj postupak osim ako lekar ne naloži.

Na "duže staze", ako imate osetljiv stomak, za vas je idealna BRAT dijeta.

Međutim, ako proliv postane hroničan i nema direktne veze sa nekom prolaznom prehladom ili hranom, obavezno se javite lekaru. Ne zaboravite da zabeležite najvažnije podatke - koliko stolica imate dnevno, u kojim razmacima i da li postoji bilo šta što utiče da se one javljaju češće ili ređe.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije