Dijeta kalorijskog deficita zvuči komplikovano, ali je naprostija moguća - treba pojesti hrane sa manje kalorija nego što ih potrošimo tokom dana. "Upravo tu dijetu sam ja želela da primenim i dobro sam se namučila tri meseca", kaže Grejs Volš, britanska novinarka koja prati zdravstvene teme i sarađuje sa brojnim portalima. Po preporuci lekara, vodila je računa da hranom i pićem ne unese više od 2000 kalorija dnevno.

"Prilično sam aktivna, bavim se trčanjem i često idem u šetnju posle posla i za mene je to premalo kalorija", priča Grejs. Međutim, ipak je počela da vodi evidenciju o namirnicama - količini i kalorijskoj vrednosti i ustanovila da su joj četiri pomogle da smanji telesnu težinu.

"Moje rešenje su proteini. Za mene je neophodno skoro 3 grama proteina po kilogramu telesne težine, više nego što se obično preporučuje ženama", objašnjava. "Zato u svakom obroku imam bar jednu vrstu sa spiska visokoproteinskih namirnica - jaja, piletinu, grašak ili pasulj." Jedno istraživanje sa Harvarda je pokazalo da proteinska ishrana daje duži osećaj sitosti i posle takvog obroka je manje verovatno da ćete posegnuti za grickalicama ili slatkišima.

Pritom, za varenje belančevina se troši mnogo energije, moglo bi se reći da one daju "termički efekat". Drugim rečima, metabolizam se ubrzava, jer je za apsorbovanje ove hrane potrebno više energije, a sve to troši kalorije.

Izvor: Lepa&Srećna