Kelj je član porodice kupusa, a listovi mogu da budu zeleni ili ljubičasti, glatkog ili kovrdžavog oblika. Ima 33 kalorije, 6 grama ugljenih hidrata (od kojih su 2 vlakna) i 3 grama proteina.

Sadrži vrlo malo masti, ali veliki deo masti u njemu je omega-3 masna kiselina koja se zove alfa linolenska kiselina. S obzirom na neverovatno nizak sadržaj kalorija, kelj je među najhranljivijim namirnicama koje postoje, piše Healthline.

Kelj ima brojne benefite za organizam.

Kelj i antioksidanti

Kelj je prepun moćnih antioksidanata poput kvercetina i kemferola. To uključuje beta-karoten i vitamin C, kao i razne flavonoide i polifenole. Antioksidanti su supstance koje pomažu u suzbijanju oksidativnog oštećenja slobodnih radikala u telu.

Vitamin C

Kelj je takođe i odličan izvor vitamina C. Kelj ima mnogo više vitamina C od drugog povrća, a šolja sirovog kelja sadrži čak više vitamina C od cele pomorandže.

Holesterol

Kelj može da pomogne u smanjenju holesterola. Holesterol ima mnoge važne funkcije u telu. Na primer, koristi se za proizvodnju žučnih kiselina, koje su supstance koje pomažu telu da vari masti. Jetra pretvara holesterol u žučne kiseline, koje se zatim oslobađaju u digestivni sistem kad god pojedete masni obrok.

Kelj
Youtube / Printscreen/ Hilah Cooking 

Vitamin K

Kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K na svetu. Vitamin K je važan nutrijent koji "aktivira" određene proteine i daje im sposobnost da vezuju kalcijum. Smatra se da jedna sirova šolja sadrži skoro 7 puta više od preporučene dnevne količine.

Mršavljenje

Kelj ima nekoliko svojstava koja ga čine hranom pogodnom za mršavljenje. Ima veoma malo kalorija, ali i dalje pruža značajnu količinu koja bi trebalo da vam pomogne da se osećate sito.

Izvor: Lepa&Srećna