Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POKRENITE AUTOFAGIJU, A JEDITE KAD GOD HOĆETE: Dr Ivanov otkrio još 2 načina, nemaju veze sa hranom

Da li vi uspevate da sačekate po 12 ili 16 sati, bez hrane od uveče do sutradan pre podne?

  Izvor: Youtube / Goodful / RTS

Autofagija je danas najčešće koristi kao drugi izraz za gladovanje u periodu od 12, 14 ili 16 časova u toku jednog dana. Obično se smatra vrstom dijete, tojest ljudi je primenjuju da bi izgubili višak kilograma.

Međutim, ovo je proces metabolizma, u kojem ćelije počnu da jedu same sebe (autos - sam i phagein - jesti, na grčkom) a on se može pokrenuti na više načina. To što ne jedete duži period vremena je samo jedan od njih.

Možda će vas zanimati

Tokom ovog procesa, ćelije "jedu" one svoje elemente koji su oštećeni i organele koje više ne rade kako treba.  Zahvaljujući tome, u stanju su da proizvedu nove. Drugim rečima, "recikliraju" svoje delove da bi se izgradile  zdrave, mlade ćelije i tako sprečavaju efekte starenja

Time se uklanjaju i toksični proteini koji se inače dovode u vezu sa Alchajmerovom i Parkinsonovom bolešću. Ovaj proces pomaže organizmu da se izbori i protiv infekcije bakterijama ili virusima. Ukratko, autofagija može i da leči i da podmlađuje.

Možda će vas zanimati

Međutim, autofagija nije gladovanje, upozorava dr Dragan Ivanov, specijalista interne medicine. "U periodu tokom kojeg jedete, vi možete pojesti istu količinu hrane koju biste pojeli i ako se hranite na uobičajen način", rekao je on gostujući u emisiji "Ordinacija", na RTS.

Tokom tog vremena, treba hranu podeliti na dva obroka, a oni koji ne mogu bez večere, mogu da isplaniraju i sva tri obroka. Važno je da nakon večere protekne barem 12 sati bez jela, a kako se budete navikavali, ovaj period možete da produžite. 

Možda će vas zanimati

Ipak, produženi period bez hrane nije jedini način da se pokrene lekoviti proces autofagije. Vežbanje je drugi način, s tim što je potrebno da fizička aktivnost bude intenzivna, treba da se dobro zadišete i oznojite.

Prema rečima dr Ivanova, naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom je treći način i vrlo je koristan i za kožu lica i tela. Ukoliko vam je teško da se na ovo naviknete, počnite sa smenom vruće i tople vode, pa pređite na kombinaciju tople i mlake. Žene ne treba da forsiraju korišćenje hladne vode na izuzetno osetljivim delovima tela kao što su grudi, ali naizmenično umivanje toplom i hladnom će imati i blagotvorna kozmetička dejstva. Primetićete da je koža na licu sve lepša i zategnutija.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije