Sastojci:

  • 1 kg mladih krompirića (ili zimi, običnog krompira)
  • 100 gr slanine (u danima posta zamenite slaninu sa 50 gr oraha, dobićete pravi specijalitet)
  • 2 srednje šargarepe
  • 100 gr luka
  • 50 gr šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica senfa
  • 50 ml jabukovog sirćeta
  • 25 ml vode
  • seckan list od celera i peršuna

Priprema: Skuvajte krompir u slanoj vodi i oljuštite ga. Ako pripremate običan krompir, isecite ga na kriške. Iseckajte slaninu na kockice i propržite na tiganju da bude hrskava.  Ohladite je na kuhinjskom papiru, a masnoću procedite i u njoj propržite luk da omekša.

U činiji izmešajte šećer, brašno, so, senf, sirće i vodu pa sipajte u tiganj s lukom. Pustite da provri i kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok ne preliv ne zgusne. Izmešajte s barenim krompirom i narendanom šargarepom. Doterajte ukus začinima, pospite peršunom, celerom i kockicama slanine. Služite toplo.

Izvor: Lisa

PROČITAJTE JOŠ:

Mladi krompirići pečeni u rerni sa komadićima soje

Mladi krompirići glazirani u balzamiko sirćetu po receptu Marte Stjuart