"Gojaznost je oboljenje koje se karakteriše uvećanjem masne mase tela u meri koja dovodi do narušavanja zdravlja i razvoja niza komplikacija. Procenjuje se da je prekomerna telesna masa odgovorna za nastanak čak 250 bolesti."

Ovim rečima, prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, upozorava na problem koji je u žiži interesovanja javnosti, a posebno najstručnijih medicinskih krugova u svetu, naročito od početka pandemije korona virusa.

Naime, svi podaci pokazuju da su gojazne osobe pod većim rizikom od obolevanja i od komplikacija tokom bolesti COVID 19.

Zato i Lepa&Srećna vodi kampanju "Kalorijama protiv korone" u kojoj objavljujemo tekstove koji objašnjavaju ove rizike ali i daju čitaocima savete kako da ishranom ojačaju zdravlje. Od lekara, specijalista, nutricionista i psihologa tražimo i preporuke o zdravom stilu ishrane i života uopšte, kako se ne bi - strogim i naglim redukcijama ishrane - oslabio organizam i ugrozio imunitet.

Pod sloganom, "Zdravlje u vašim rukama", prenosimo vam mišljenja najboljih stručnjaka.

koliko-se-ugojite-od-jednog-keksica-dnevno-necete-verovati-rezultat-ovo-je-jedna-od-tajni-gojaznosti
Arhiva PR služba KCV 

"Mnogobrojni podaci studija sprovedenih tokom poslednjih nekoliko godina, jasno  su pokazali da savremeni uslovi života uslovljavaju da je energetski unos daleko iznad stvarno potrebnog. Živimo u svetu u kome se gojaznost i prekomerna telesna masa rapidno povećavaju, kaže prof. dr Stokić.

"Tokom istorijskog razvoja čoveka veličina i energetska jačina obroka bili su karakteristični za svako doba. Danas, što je naročito izraženo kod mlađe generacije, brzo i lako  se odlučujemo za konzumiranje brzo pripremljene, energijom bogate hrane.

Ova pojava dostiže apsurdnost time da se čak i ne moraju uložiti napor i energija u potrazi za hranom, jer se gotovi, pripremljeni obroci dostavljaju na kućne adrese. Dovoljno je samo okrenuti broj telefona i omiljena hrana “stiže”.

Takođe, svedoci smo da se danas pojedini proizvodi i namirnice više ne pripremaju u ranijim, uobičajenim veličinama. Sve je više onih “mega” i “maxi”– “maxi” hamburger, “mega” čokolada, najveća porcija pomfrita, “maxi”-sladoled i niz drugih. 

Naravno, veliki broj dobro ilustrovanih, šarenih i primamljivih  reklama doprinosi da se pre svega mladi, opredeljuju za konzumiranje tih, energijom bogatih proizvoda."

PROF. DR EDITA STOKIĆ EKSKLUZIVNO: novi nalazi o vezi gojaznosti i korona virusa

Da priča nije uzaludna, dr Stokić ilustruje kako svakodnevno vanredno uzimanje jednog “keksića” utiče na razvoj gojaznosti.

Evo neumoljive matematike: jedan keksić dnevno, koji se uzme između obroka, nosi plus 50 Cal;  nedeljno - plus 350 Cal;  godišnje -  plus 18 250 Cal.

Kako 0,5 kg masnog tkiva prezentuje 3500 Cal, znači da će  se od samo jednog keksića koji se uzme "bez potrebe" formirati  2,5 kg masnog tkiva  godišnje.

"A koliko smo samo ovakvih `grešaka`  spremni da načinimo tokom godine?", podseća dr Stokić.

"U našoj zemlji gojaznost poprima karakteristike masovne metaboličke bolesti s ozbiljnim reperkusijama na opšte zdravstveno stanje ove populacije. Prema poslednjim podacima procenjuje se da svaki drugi stanovnik Srbije ima problema sa prekomernom telesnom masom ili gojaznošću", napominje ona.

Zato je pravi trenutak da se zamislimo nad svojim navikama u ishrani, stilom života, nedovoljnim kretanjem.

Pratite tekstove pod sloganom "Zdravlje u vašim rukama" i uz stručnu pomoć se oslobodite viška kilograma. Tako ćete zaštititi svoje zdravlje i spremniji dočekati izazove koje nam je epidemija korona virusa svima donela.

ZAŠTO JE GOJAZNOST OPASNA ZA ŽENE: rizik od karcinoma, steriliteta i srčanih oboljenja

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa&Srećna