Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

INTIMNA HIGIJENA ZDRAVE ŽENE: tamponi, ulošci, kupke, lubrikanti, vaginalno ispiranje i prvi odnos

Osnovna pravila za intimno zdravlje žene!

Izvor: Shutterstock

Osnovna pravila intimne higijene koje treba da zna svaka žena odnose se na pitanja korišćenja iriganora za vaginalno ispiranje, vaginaleta sa pomoćnim lekovitim supstancama, ali i navika tokom menstrualnog ciklusa, pre i posle intimnog odnosa, kao i mnoga druga.

Da li intimnu higijenu treba održavati samo vodom ili i korišćenjem sapuna i kupke?

"Vrlo je bitno da li se žena nalazi u generativnom periodu ili je u menopauzi i u zavisnosti od toga se mora prilagoditi higijena", objasnila je u emisiji TV ordinacija, na RTS, ginekolog dr Vesna Tešić.

"Postoje sredstva koja su za generativni period i ona su nešto jačeg sastava i vrlo je važno da sadrže mlečnu kiselinu jer zaista štiti od infekcija i održava pH vrednost.

Druga stvar za higijenu kože spoljnih genitalnih organa kod žena koje su u menopauzi, apsolutno treba koristiti blaža sredstva jer zbog nedostatka hormona se koža istanjuje i podložnija je infekcijama.

Pri kupovini sredstava treba voditi računa pre svega da ne sadrže paraben, kažu da su ta sredstva štetna i toksična. Danas ima mnogo preparata, i na bazi kantarionovogulja za koje kažu da je veoma blagotvorno jer je antiseptik, ima sredstava na bazi žalfije i slično", rekla je dr Tešić.

Ona ističe da samo pranje vodom nije dovoljno, ali i da su bake nekada intimno zdravlje održavale stavljanjem kiselog mleka u vaginu.

"Ranije su bake imale određene rituale koje su sprovodile, retko kada da neka baka nije imala irigator, to je kantica za vaginalno ispiranje.

Drugo, zaista su koristile mlečnu kiselinu, koristile su kiselo mleko da bi održale pH vrednost vagine, to je zaista tačno i tačno je da su puno koristile kantarionovo ulje, žalfiju. Do osamdesetih godina je to bilo vrlo rasprostranjeno. Nije greška koristiti kiselo mleko, sada imate i tablete koje su u stvari na bazi mlečne kiseline, koje su jako delotvorne, imate i kreme za žene u postmenopauzi...".

Jedan od saveta koji se mogu čuti je da je poželjno posle seksualnog odnosa staviti vaginaletu kantarionovog ulja – evo šta o tome kaže doktorka.

"Kantarionovo ulje se kod nas često koristi, vrlo je dobro i lekovito, to je blagi antiseptik, to je njegovo osnovno dejstvo, kažu i da obnavlja sluzokožu.

Ono što je važno reći je da u toku seksualnog odnosa može da dođe do mikrotrauma vagine i ukoliko se nalaze neki patogeni mikroorganizmi, mogu da izazovu infekciju i na taj način korišćenjem npr. kantarionovog ulja možemo da sprečimo i poboljšamo situaciju.

Mogu da pomognu i vaginalne tablete koje imaju mlečnu kiselinu, postoje i gelovi ili lubrikanti koji se koriste pred odnos, koji ne samo što na neki način ulepšaju odnos, nego i zaštite posle toga".

Govoreći o zdravlju vagine, verovatno ste čuli da neke žene ispiraju vaginu čajem od žalfije poslednjeg dana menstruacije.

"Ja moram da kažem da postoje neke moje kolege koje su zaista protiv ovakve vrste nege, ali održavanje lične higijene, vagine pre svega, je jako važno i to je jedan od prioriteta.

Naročito kod devojaka koje imaju produžene menstruacije ili možda nose tampone,uloške koji su sa dosta nekakvih polivinila ili drugih sredstava, vrlo brzo posle menstruacije nastaje velika nelagoda, infekcije, gljivice.

Dobro bi bilo da se poslednjeg dana, kada krvarenje prođe i ostane samo mrljkast sekret u tragovima, obavi vaginalno ispiranje  čajem od žalfije, ali treba napomenuti da ima i jako dobrih sredstava koje mogu da se rastvore u vodi".

Kada je reč o ulošcima, ginekolog ističe da su oni sintetički i da ih treba menjati često, u zavisnosti od toga koji je dan menstruacije i količine krvarenja, "ali češće menjanje sigurno donosi korist".

Ako se pitate da li je bolje koristiti tampone ili uloške, dr Tešić rešila je i tu dilemu.

"Zavisno od prilike, ali to podrazumeva da morate da budete jako pažljivi u higijeni ruku, tampona, načinom stavljanja tampona i ono što je izuzetno važno, da on ne sme stajati ni slučajno duže od četiri sata, to je maksimum! Preko noći se tamponi ne koriste, to nije prihvatljivo".

Za zdravlje vagine važno je i kakav veš nosite, a svakao je preporučljivo onaj od prirodnih materijala – pamuka i viskoze.

"Veš od sintetičkih materijala, ono što treba znati, za razvoj gljivica i još nekih drugih infekcija je jako važno da je tamno mesto, vlažno i toplo. To ćete sve omogućiti sintetičkim materijalima.

Druga stvar je da sintetički materijal nikada ne možete da operete na temperaturi koja bi uništila neke mikroorganizme".

Sve su popularnije i tanga gaćice, a doktorka kaže da one mogu da budu krivac i za zapaljenje Bartolinijeve žlezde!

"Sve je pitanje mere. Vrlo često se dešava da posle dužih boravaka u takvom nekomfornom vešu su se javljale čak i pacijentkinje koje su imale zapaljenje Bartolinijeve žlezde, zbog pritiska, zbog infekcije...

To bude jako neprijatno, to je žlezda koja se nalazi na spoljnim genitalijama, koja ima svoju funkciju i ako se zapali bude jako neprijatno, a to može između ostalog i da bude zbog jedne stalne kompresije na tu žlezdu u dužem vremenskom periodu".

Sigurno ste već čuli da ste svim ženama preporučuje da jednom godišnje idu na detaljan ginekološki pregled.

Dr Tešić objasnila je šta tačno detaljan pregled podrazumeva!

"To podrazumeva da dođete kod ginekologa, da razgovarate o vašim potrebama, sledeća stvar je ginekološki pregled – koristi se spekulum da bi mogla da se pogleda unutrašnjost genitalnih organa, pogleda se grlić materice, uzmu se određeni brisevi, za bakterije, gljivice,Papanikolau test... Posle toga se radi bimanuelni pregled, kada doktor rukom pregleda matericu, jajnike i malu karlicu, iza toga je ultrazvučni pregled. Ukoliko bi se nešto na tim pregledima našlo, onda postoje procedure šta se radi dalje".

Doktorka ističe da ginekolog može da pregleda i nevine devojke - može da pogleda spoljne genitalije i obavi ultrazvučni pregled.

A kada je reč o prvom seksualnom iskustvu i večitom pitanju "kada je pravo vreme za to", dr Tešić ima odgovor:

"Od prve menstruacije, za ženu koja bi bila potpuno zrela za seksualno aktivan život i sve što to podrazumeva, treba da prođe pet godina".

Izvor: MONDO

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije