Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako genetika utiče na višak kilograma: nutrigenetika pomaže da smršamo

Genetika ima veliki uticaj na zdravlje čoveka ali i na metabolizam i mršavljenje. Zato iskoristite prednosti nutrigenetike koja se bavi testiranjem gena i izgubite suvišne kilograme brzo i jednostavno!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko vam se puta desilo da sa drugaricom krenete na dijetu, pa iako se potpuno isto hranite, ona svaki put oslabi bar nekoliko kilograma više od vas? Niste li se pitali kako je to moguće? Sigurno smo da jeste. Ali, izgleda da smo blizu rešenja ove enigma.

Kako bi se pronašla odgovarajuća kombinacija ishrane i telesne aktivnosti za pojedince, sprovodi se testiranje gena, tj. analiza DNK, kojom je obuhvaćeno 13 varijanti gena (polimorfizama).

VIŠE: 3 vrste namirnica koje nutricionisti nipošto neće da jedu

Šta ćemo jesti, u kojoj količini i u koliko obroka, presudno utiče na naše zdravlje. Međutim, budući da smo svi jedinstveni, različito reagujemo na hranu, naročito kada su u pitanju dijete!

U redakciju magazina “Lisa” stiglo je pismo čitateljke Jane.

– Imam 25 godina i višegodišnji problem s prekomernom težinom – počinje svoju priču Jana. 

– Roditelji i brat su mi vitki, međutim baka nije. Znam da je gojaznost nasledna, ali ja se gojim i kad samo pomislim na hranu. Uvek govorim svom bratu da je srećan jer može da jede šta želi i neće se ugojiti. Kada sam bila u pubertetu često sam bila sama i stalno sam naručivala pice i drugu brzu (masnu i kaloričnu) hranu. Kada sam imala 17 godina krenula sam na rigoroznu dijetu i za dve godine izgubila 35 kilograma, ali onda sam počela da studiram. 

Više sam vremena provodila sedeći i za nekoliko meseci svi kilogrami su mi se vratili. Na tom primeru sam naučila da se ničeg ne treba fanatično držati (te dve godine dok sam držala dijetu nisam ni okusila čokoladu, a kada sam ponovo počela da je jedem to je bilo u ogromnim količinama!).

Pre odluke o dijeti s kojom je tebalo da počnem, čula sam da postoji program mršavljenja koji su kreirali stručnjaci, a koji je potpuno personalizovan, prilagođen tačno po vašem genotipu. Zainteresovala sam se, otišla u laboratoriju i prema utvrđenom genotipu dobila rezulate. Imala sam povećan rizik za gojaznost i blago povećanu sklonost porastu telesne mase, kao posledicu povećanog unosa masti. Za fizičku aktivnost su mi predloženi trening umerenog intenziteta i vežbe snage. 

VIŠE: Opasne kombinacije: ove namirnice i lekove ne bi trebalo da kombinujete

Urađen mi je i test intolerancije na laktozu, čiji je rezultat pokazao umerenu toleranciju. Presrećna sam što sam dobila mogućnost da uradim DNK test i zadovoljna što sam za tri meseca uz propisanu ishranu prema mom genetskom kodu i preporučenim vežbama, za tri meseca oslabila 9 kilograma. Ovu dijetu od srca preporučujem svima – završava zadovoljno svoju priču Jana.

Krenuli smo tragom Janine priče kako bismo saznali o kakvom je testu reč i razgovarali sa Ivanom Buzadžić, specijalistom genetike u Nova Med + laboratoriji za medicinsku biohemiju na Novom Beogradu. 

Nutricionistička genetika i gojaznost

Određena ishrana, vrsta i intenzitet vežbanja koji nekome odgovaraju i daju zadovoljavajuće rezultate, za drugu osobu mogu biti potpuno pogrešni. Kako bi se pronašla odgovarajuća kombinacija ishrane i telesne aktivnosti za pojedince, sprovodi se testiranje gena, tj. analiza DNK, kojom je obuhvaćeno 13 varijanti gena (polimorfizama).

VIŠE: Nedeljni jelovnik po predlogu nutricioniste: hranite se zdravo za 1.875 dinara!

– DNK analiza pruža vredan alat za upravljanje zdravljem, kvalitetniji pristup životu, ishrani, rekreaciji, i način da svaki pojedinac može značajno da poboljša svoj telesni/zdravstveni status. Dobijeni rezultati daju preporuke koje uključuju promene u ishrani i smernice o vrsti i količini vežbanja zasnovane na jedinstvenoj DNK analizi. Nutricionistička genetika se bavi analizom uticaja gena na ljudsko zdravlje, posebno na problem prekomerne telesne težine i gojaznost, kao i njihovu prevenciju kroz individualni program telesne aktivnosti i ishrane koji je zasnovan na genotipu. Istraživanjima je identifikovano više od 500 gena koji su povezani sa telesnom težinom, udelom masnog tkiva u organizmu, nastankom masnih ćelija, metabolizmom ugljenih hidrata, varenjem laktoze kao i proizvodnjom energije i toplote. DNK analizom, osim navedenih vrednosti, određuju se i varijante gena koje utiču na telesne sposobnosti pojedinca kao što su izdržljivost ili snaga, što konačno pokazaje da li je neko genetski predisponiran za aerobne ili vežbe snage – objašnjava Ivana Buzadžić.

Odgovori koje daje DNK analiza

Ljudi su međusobno različiti, kako u fizičkom pogledu tako i na nivou gena, a sve trenutno popularne dijete uopštenog su delovanja. Zato neke osobe imaju uspeha u skidanju kilograma a druge ne. S obzirom na genetičku jedinstvenost svakog pojedinca, nerealno je očekivati da dve osobe, sledeći istu dijetu ili trening, pokažu jednake rezultate u gubitku težine.

– Personalizovanom analizom, osoba dobija i stručno mišljenje i preporuke lekara, stručnjaka za sportsku medicinu, kao i nutricionista, što omogućuje ostvarivanje punog potencijala programa prilagođene ishrane i fizičke aktivnosti. 

Ovaj test može pomoći ukoliko želimo da:

optimizujemo svoj program ishrane i vežbanja

na vreme sprečimo gojaznost

proverimo predispoziciju za pojedini sport i vrstu rekreacije

ili jednostavno bolje upoznamo sebe i živimo u skladu s tim.

VIŠE: Dobra ishrana umesto dijete: 10 grešaka kojima usporavamo metabolizam

Brz i bezbolan postupak

Budući da cilja u samu srž, jedinstvenu gensku osnovu, ovaj se pristup ishrani i fizičkim aktivnostima razlikuje od svih ostalih.

– Sam postupak uzimanja uzorka za DNK analizu je kratak i potpuno bezbolan. Testiranje se sprovodi analizom DNK iz uzorka brisa sluzokože usne duplje i traje svega 10 do 15 sekundi. Zatim se različitim hemijskim reagensima izoluje DNK, koja se zatim umnožava kako bi se dobilo što više materijala za dalje analiziranje. Potom se pomoću aparata detektuje genotip. Kad je test gotov, nutricionista i fiziolog daju mišljenje za najpovoljnije prilagođavanje ishrane i fizičke aktivnosti – zaključuje Ivana Buzandžić.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lisa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije