Postoji mnogo saveta o najboljim dijetama za fizičko zdravlje, ali da li postoji način ishrane koji zapravo može povećati našu sreću?

Po rečima Artura Bruksa, vodećeg stručnjaka za sreću i profesora na Univerzitetu Harvard, mnogo je lakše odgovoriti kao oboriti holesterol nego kako ishranom postati srećniji.

Razlog je u tome što hrana treba da aktivira centar za uživanje u mozgu, a postizanje prave sreće kroz ishranu zahteva nešto više - uživanje.

Ovaj naučnik je proučio rezultate brojnih istraživanja i, na kraju, formulisao ono što naziva "ultimativnom dijetom za sreću." Zanimljivo je da je otkrio da je važnije kako jedete nego šta jedete. Jedan od ključnih zaključaka jeste da je idealno ako svoj obrok podelite još s nekim, odnosno, ako jedete u društvu. Dakle, ako stalno jedete sami, ni najzdravija hrana neće vam doneti sreću.

zena jede sama na poslu.jpg
Shutterstock  

Ključni elementi "dijete za sreću":

  • Variranje hrane, posebno unošenje više proteina i zdravih masti umesto ugljenih hidrata.
  • Umerena konzumacija alkohola.
  • Manje unosa prerađene hrane, poput rafinisanih slatkiša i brze hrane.
  • Izbegavanje gojaznosti, ali ne kroz ekstremne ili dijete nalik gladovanju.
  • Organizovanje formalnog obroka - za postavljenim stolom, umesto grickanja tokom dana ili obroka "s nogu".

Iako svi ovi faktori doprinose dobrobiti, Bruks naglašava da je socijalni aspekt jedenja - deljenje obroka i povezivanje s drugima - ključan za sreću. On ističe da je tajna sreće manje vezana za samu vrstu hrane i namirnice koje se jedu, a više za ljubav i osećaj povezanosti koji delimo s drugom osobom tokom obroka.

Pročitajte i kad je najmanje štetno da jedete slatkiše.

BONUS VIDEO:

BALON ZA MRŠAVLJENJE BEZ OPERACIJE instagram/allurionballoonofficial