• Sastojci:
  • Za rolat:
  • 5 jaja
  • 100g šećera
  • 40g kakao praha
  • dve supne kašike brašna
  • malo soli
  • 20g putera (za pleh)
  • začini (cimet, muskatni oraščić)
  • Za fil:
  • 250ml slatke pavlake
  • 100g crne čokolade 70%
  • aroma valine
  • Glazura: 
  • 100g mlečne čokolade
  • 20g putera
  • 50g krupnije mlevenih pečenih lešnika

Priprema:

Za fil stavite čokoladu da se otopi, a pavlaku umutite. Kada se čokolada malo ohladi, pomešajte s pavlakom i dodajte aromu vanile. To ostavite da se hladi.

Uključite rernu na 220 stepeni, a u pleh stavite papir za pečenje. Možete sa malo putera podmazati ivice pleha, gde papri ne može da lepo legne, da se tu ne bi zalepio biskvit.

Sada odvojeno umutite belance, pa dodajte trećinu šećera i napravite čvrst šne. Žumanca umutite s ostatkom šećera. U žumanca dodajte kakao, so, začine i brašno i izmešajte.

Onda lagano dodajte belance pazeći da ne "izgnjavite" previše smesu. Kada sve sjedinite, prelijte u pleh pa pecite oko 7 minuta.

Čim ga izvadite iz rerne, prevrnite ga na čistu i vlažnu kuhinjsku krpu, pa zarolajte zajedno s krpom. Tako će ostati elastičan.

Kada se ohladi, filujte ga i ponovo zarolajte. Na kraju, ako volite - otopite čokoladu s puterom i ubacite seckane lešnike. To prelijte preko ohlađenog rolata i služite.

Izvor: N1 Beograd