Božićna česnica je, uz slavski kolač, najsvečanija pogača koju domaćica pravi. Ona se priprema "u čast" (čest) samog praznika Hristovog rođenja i zato je prate posebne pripreme i verovanja.

Naime, običaji nalažu da se božićna česnica mesi pre svanuća, a da domaćica nosi čistu bluzu, često i najsvečaniju koju ima. Ima krajeva u kojima česnicu mese domaćini, jer se smatra da oni brinu o usevima i žitu, dok se drugde detetu daje da zamesi ovaj obredni hleb. Takođe, u različitim krajevima se i recepti razlikuju - u Vojvodini se česnica ređa od kora i filuje slatkim filom, dok se u šumadijskim selima ona pravi i od kukuruznog brašna.

Svuda je pravilo na dan Božića ne sme biti svađe i zavade u kući, pa tako i u kuhinji treba da vlada sloga dok se pripremaju tradicionalna jela. Običaj je da se u česnicu stavlja novčić (ponegde i dukat), ali i parče drena - da bude zdrav onaj ko ga dobije u parčetu, zrno pasulja (sluti na blizance u porodici ili među stokom) ili kukuruz (najavljuje dobar rod u poljima). Mi vam dajemo najjednostavniji recept, a druge možete pogledati OVDE.

Sastojci:

2 jaja
1 paketić kvasca
1/2 l mleka
1 kg brašna
so
novčić

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo. Nakon što se testo dobro izmesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste.

Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić. Pecite česnicu u podmazanom plehu.

Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja.

Izvor: Lepa&Srećna