Božić je praznik rađanja novog života, dan kada se radujemo i mirimo, dan kada praštamo jedni drugima. Svečano praznično raspoloženje obuzima nas još od Svetog Nikole, a naročito u dane porodičnih praznika: Detinci, Materice, Oci i Tucindan podsećaju nas na važnost porodičnih veza. Pokloni i zagrljaji, osmesi i poljupci oboje kućnu atmosferu i podsećaju nas na poštovanje između dece i roditelja, između starije i mlađe generacije.

Na Badnje veče porodica zajednički "bdi", a običaji uz badnju večeru povezuju nas i sa dušama predaka. noštvo narodnih rituala ima za cilj očuvanje zdravlja, postizanje blagostanja, pokazuju želju za obiljem kojem se nadamo u narednoj godini.

Dok sveće osvetljavaju najlepše u našim dušama, poželite svima sreću i radost, pomirite se uz reči "Srećno Badnje veče!" Zagrejte se uz toplotu badnjaka, neka porodice obnove veze ljubavi i sloge. Poželite dobro zdravlje i obilje. Od Božića do Bogojavljenja uputite pozdrav "Mir božji! Hristos se rodi!"

Na Božić, ukućani se ljube i čestitaju jedni drugima praznik, a položajnik poželi zdravlje, sreću i napredak domu domaćina. Na drugi dan, običaj je i da se posete prijatelji. Ako niste u mogućnosti da lično čestitate praznik, dobro je da pošaljete čestitku - do skoro su se slale čestitke sa odštampanim tekstom "Mir Božji - Hristos se rodi"! koje se mogu kupiti u pravoslavnim hramovima.

Međutim, nije protivno veri ni da se čestitka uputi telefonom ili elektronskom poštom i preko društvenih mreža - važne su dobre želje i iskrena ljubav! Jedna od najlepših čestitki koja se šalje SMS porukom je sigurno i ova:

Neka ti HRISTOVO ROĐENJE donese:

Ljubav – koje danas malo ima,
Sreću – koja je uvek nekako daleko kad nam je potrebna
Nadu – koju često gubimo,
Zdravlje – koje kad imamo ne čuvamo
Prijateljstvo – koje je danas baš retko,
Uspeh – koji nam život ne garantuje.
HRISTOS SE RODI!

U galeriji pogledajte najlepše čestitke za Badnji dan, veče i Božić!

LepaiSrecna Božićne čestitke i čestitke za Badnje veče i Badnji dan možete uputititi i elektronskim putem - to nije protivno veri! Važne su dobre želje i ljubav koju upućujete!