Omiljena riba pastrmka idealna je za spremanje pikantnih jela za gurmane, ali lako se kombinuje sa blažim začinima. Predlažemo 3 jednostavna recepta, pogodna za post.
Pijana pastrmka
Sastojci:
- 1 veća pastrmka - oko 2.5 kg
- 3 limuna, iseći na kriške
- so i biber
- 1 kašičica morača
- rukohvat peršuna
- 200 ml belog vina
- 1 šolja bistre supe
Priprema:
Iseckati sitno beli luk, pomešati sa malo ulja, sokom od limuna, začinom i peršunom. Posoliti pastrmku, napuniti začinima i limunom u posudu za pečenje. Peći nekih 15 minuta na 200 C, pa politi sa malo belog vina. Tokom pečenja zalivati pastrmku sa vinom, nasuti i malo bistre supe, oko 1 šolju. Peći nekih 20-30 minuta.
PEČENA PASTRMKA SA ŠAMPINJONIMA - STRANA 2.