Sastojci: 

  • zobene ili neke druge kore po vašem izboru (10 do 12 komada)
  • 200 g nabranog maslačka bez korena (dobro ga operite)
  • 3 vezice odabranog povrća
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 4 kašike prosa
  • malo mineralne vode
  • malo ulja

Priprema: 

Na ulju izdinstati sitno iseckan luk, a onda dodati oprano i iseckano povrće i maslačak. Dodati 4 kašike prosa i doliti malo vode. Dinstati 10 minuta. Koristiti soja sos umesto soli. U pleh koji je obložen papirom za pečenje slagati prvo dve kore (dole), pa nadev. Kasnije se naizmenično slažu jedna kora, pa red nadeva.

Na kraju se, takođe, stave dve kore. Celu pitu izrežemo na kocke pre pečenja. Četvrtinom šolje od 2,5 dcl zalijemo pitu uljem, a ostatak šolje napunimo mineralnom vodom. Pleh stavimo u već zagrijanu rernu na 180 stpeni i pečemo 35 minuta. Nakon toga isključimo rernu i ostavimo pitu u njoj dok se ne ohladi.

Tekst: Svetlana Negić

Izvor: Sensa klub 

NA SAJTU LISA.RS PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI ZA JELA S RIBOM

Jela sa ribom: umesto kupovne sardine napravite jelo od skuše za dane posta (POSNO + RECEPT)

Manastirska jela s ribom: riblji bećarac (POST + RECEPT)

Jela sa ribom: pijani šaran u belom vinu (POST, RECEPTI)

Posno jelo: pečena garnirana pastrmka (RECEPT, RIBA)

Recepti za posni jelovnik: obrok-salata sa tunjevinom (RECEPT, POSNO)

Jela od ribe: dijetalni super oslić (POSNO, RECEPT)

Super recept za slano predjelo: rolat od oblande SA TUNJEVINOM (POSNO)

RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA

Pasulj prebranac na hilandarski način (POST, MANASTIRSKI RECEPTI)

Hilandarski recepti: jota od pasulja, kupusa i krompira (POSNO + RECEPT)

Posna jela: čorba od spanaća sa spirulinom (RECEPT, POSNO)

Brzo i jeftino posno jelo: punjene paprike sa celerom (RECEPT)

Italijanski bećar paprikaš: recept za dinstano povrće "mediteran" (POSNO)

Slano predjelo od heljdinih kora sa blitvom ili spanaćem: pita Sofije Loren (POSNO)

Topla predjela: sarma od kiselog kupusa sa kombinovanim povrćem (POSNO)

Tradicionalna predjela: recept za sarmu od kiselog ili slatkog kupusa (POSNO)

Rastresiti basmati pirinač (POSNO)

Paprike punjene pasuljem (POSNO)

Pitice s pirinčem i prazilukom (POSNO)

POSNI KOLAČI I TORTE

Sitni kolači: recept za dvobojne štanglice od oraha (POSNO)

Slavski sitni kolači: crno-bela salama od oraha (POSNO)

Slatkiš koji vole najmlađi: gurabije s pekmezom (POSNO)

Recept za posnu bajaderu: recept sa kokosovim uljem + orasi, lešnici i bademi (POSNO)

Slatki zalogaj: ledene oblande (POSNO)

Brza torta s kokosom i bananama (POSNO)

Božićni kolači od integralnog brašna: domaći keks od đumbira sa cimetom (POSNO)

Lisini recepti: bajadera s lešnikom (POSNO)

Bajadera s kokosom (POSNO)

Paprikaš od bukovača (POSNO)

Suva pita (POSNO)

POSNI HLEB I PECIVA

Zdravi recepti: umesite hleb od spelte i semenki za samo 3 minuta (POSNO)

Tradicionalni recepti: perece na starinski način (POSNO)

Stara tradicionalna jela: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT, POSNO)

PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI

Osnovna pravila crkvenog posta: kako da očistimo duh i telo od grehova

Post u Srbiji i obmane potrošača: da li biljni sir i šlag mogu da budu posni

Veliki ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i petak: strasna sedmica, dani pred vaskrsenje (OBIČAJI)

Veliki petak je dan strogog posta

Lazarevom subotom počinje poslednja sedmica uskršnjeg posta

Patrijarh Pavle o postu i pričešću: Zašto je ustanovljen post od 40 dana

Da li je post tajna dugog života

Petrovski post: tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja