Brojne su prednosti konzumiranja batata, kog mnogi zovu i sladak krompir. Bogat je vitaminima C, A, E i B 6, a poseduje i značajne količine gvožđa, ali i kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Može se pripremati kao slano i slatko jelo, a mi vam donosimo dva recepta za priremu u rerni.

Batat se belim lukom i parmezanom

Isecite krompir na kriške, dodajte malo ulja i začinite sa solju i biberom po ukusu. Pecite pola sata na temperaturi od 180C,a ispečen pospite belim lukom i parmezanom. Možete ga služiti kao prilog ili kao glavno jelo. 

Batat sa kimom

Isecite krompir na kriške, i začinite ga mešavinom maslinovog ulja, soli i bibera. Stavite ga u dublju posudu i pospite sa dosta kima. Pecite pola sata u rerni na 180 C. Pečen krompir izvadite na tanjir, i po želji prelite hladnim kiselim mlekom.

 Izvor: Lepa & Srećna