Koliko puta ste videli neki sjajan recept i poželeli da obradujete svoje ukućane novom poslasticom, ali onda shvatili da nemate odgovarajući pleh ili kalup? Lepo je imati dobro opremljenu kuhinju, ali nije i neophodno. Ako vam zafali neki element, zapravo ga možete zameniti onim što se već nalazi u vašoj kuhinji!

Ovih nekoliko trikova pomoći će vam u pripremi najraznovrsnijih poslastica bez trošenja dodatnog novca:

Napravite kalup za kuglof

Klasičan kalup za pečenje kuglofa ima rupu u sredini koja ovom kolaču od dizanog testa daje prepoznatljivi oblik. Ako nemate kalup za kuglof, možete se poslužiti malim trikovima. U običan kalup za pečenje torti stavite čistu metalnu konzervu koju ćete napuniti sirovim pirinčem.

U ostatak kalupa potom nalijte smesu za kolač i pecite na uobičajen način. Kad izvadite kolač iz rerne, pažljivo uklonite konzervu iz sredine i - dobili ste kuglof.

Pregradite pleh za pečenje

Ako želite da napravite braunis, ali svi recepti zahtevaju kockasti pleh za pečenje koji nemate - nema problema! Običan pleh za pečenje možete „pregraditi“ na veličinu koja vam je potrebna.

Uzmite komad aluminijumske folije i savijajte je dok ne dobijete čvrstu ali fleksibilnu traku. Stavite je na određeni deo klasičnog pleha za pečenje i lagano savijte rubove. Potom u pregrađeni deo sipajte smesu za pečenje. Ovaj tip pregrade bolje će funkcionisati za kolače guste smese ili za pečenje pita.

Razvucite testo staklenom flašom

Pripremili ste testo za omiljeni desert, ali nemate oklagiju? Upotrebite staklenu flašu od jednog litra od soka ili nekog drugog pića. Važno je samo da dobro operete flašu i da skinete eventualnu etiketu sa stakla pre nego što je pobrašnite i krenete s razvijanjem testa.

Oblikujte keksiće čašom

Lepo oblikovani keksići hit su na svakom stolu i profilu Instagrama. Ali ne morate kupovati posebne kalupe da biste uživali u hrskavim zalogajima. Testo možete oblikovati i okvirom bilo koje staklene čaše.

Izvor: Kurir