- 2 glavice kiselog kupusa
- 300 gr pirinča
- 3 šargarepe
- 2 glavice luka
- ljuta tucana paprika
- lovorov list
- so, biber, ulje
Listove kupusa isperite (ako je kupus preslan ili prekiseo, ostavite ga u hladnoj vodi 12-24h) i skinite pažljivo glavnu žilu svakog lista tako da bude tanak i zgodan za uvijanje.
Upržite luk i šargarepu, dodajte prebran i opran pirinač, kratko propržite i začinite po ukusu. Ostavite fil da se ohladi.
Savijajte sarme i slažite ih u podmazan lonac obložen listovima kupusa, a u sredinu stavljajte četvrtke "srca" glavice kupusa. Ubacite poneki lovorov list, dodajte začina po ukusu, pokrijte listovima da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri oko 3 časa.
Tradicionalna sarma po pravilu se sprema u zemljanom loncu, na šporetu na drva, popularnom "smederevcu". Sarma se krčka dugo, na ivici šporeta, a po potrebi, treba dolivati vodu kad uvri.
Osnovni recept je isti, s tim što se u ovu sarmu - po pravilu, dodaje i orah - oko 150 gr po glavici kupusa. Orah iseckajte ili ga izmrvite u avanu, pa dodajte kad i pirinač i kratko prodinstajte.
U savremenim verzijama sarme, domaćice rado dodaju i soju u ljuspicama ili ovsene pahuljice, jer one daju dodatnu teksturu jelu. Međutim, orah je neprevaziđeni dodatak - njegova aroma čini posnu sarmu nezaboravnom.
Izvor: Lepa & Srećna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.